Мазда одустала од производње "најљепшег аутомобила на свијету"

ГС
Foto: Б92

Када је јапански произвођач приказао Vision Coupe, многи су овај концепт прогласили најљепшом лимузином на свијету

То је било у октобру 2017. Од тада је прошло четири и по године, а прелијепа купе-лимузина се није појавила на путевима. Судећи по најновијим информацијама, и неће.

Кривац је само један - његово име се пише са три велика слова. Погађате, у питању је СУВ и огромна потражња за оваквим типом возила, а профит је важан и увијек ће бити на првом мјесту.

То је потврдио и Маздин шеф развоја за Европу, који је у интервјуу за британски Autocar рекао да је "важно да продајемо СУВ возила". Он је ипак признао да би "било веома лијепо имати модел са напријед постављеним мотором, погоном на задње точкове и шестоцилиндарским мотором као насљедника Мазде 6 или неког великог купеа".

Било би лијепо, али то се за сада неће десити. Тренутна ситуација у аутомобилској индустрији и све већа потражња за СУВ моделима замрзнули су пројекат нове Мазде 6, барем у првобитно замишљеном издању које би могло да се такмичи са њемачком премијум тројком, преноси Б92.

Заборавите и на ротациони мотор као погонску јединицу. Наиме, опстаће искључиво као додатак за повећање аутономије електричних модела домета, тзв.range extender, и моћи ће да ради искључиво као генератор струје. Очекујте то на новом MH-30.

Са друге стране, добра вијест је да ће MH-5 и даље остати вјеран оригиналу, правом модерном класику.

О Мазди 6 се ништа више не говори. Како вријеме одмиче, шансе за четврту генерацију су све мање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана