"Mazda МX-30" први електрични аутомобил јапанске компаније

Agencije
"Mazda МX-30" први електрични аутомобил јапанске компаније

Mazda-ин први електрични аутомобил, "Mazda МX-30",већ је доступан за резервацију послије премијере на "Tokyo Mo­tor Show". Намијењен је, кажу у "Mazdi" за купце који не желе да жртвују уживање у вожњи куповином електричног аутомобила.

Својим јединственим "fre­estyle" вратима, еколошким материјалима и батеријом која пружа домет од отприлике 200 километара, што је знатно више од 48 километара, колико у просјеку дневно прелази европски возач, "мазда МX-30", након недавно представљеног иновативног "Skyac­tiv-X" мотора, означава још један позитиван корак у "Маздином" вишеструком рјешењу смањења емисија.

- Као и код свих наших производа, наши дизајнери и инжењери имали су врло јасан циљ за наш први потпуно електрични аутомобил. Морао је да има јединствени дизајн, да буде сјајан за вожњу, нешто што је кључни део "Маздине" ДНК и што нас чини јединственима у поређењу са конкурентима, и што је најважније, да позитивно доприноси смањењу емисија током цијелог животног циклуса производа. Уз технологије електрификације које уводимо у нашу цјелокупну понуду, као мањи произвођач усредсредили смо све напоре у стварање електричног аутомобила за који претпостављамо да ће бити други аутомобил у породици - рекао је на премијери "мазде МX-30", која ће у европске салоне стићи током друге половине 2020. Јасухиро Аојама предсједник и извршни директор Мазда Мотор Европа - "Мазда МX-30", како су рекли медији који су возили наш тестни прототип, није попут других електричних аутомобила, вози се више попут аутомобила покретаног мотором са унутрашњим сагоревањем и наставља да пружа "радост у вожњи" коју наши купци очекују од Мазде.

Као и свака друга "Мазда", "МX-30" пружа врло природан осјећај и одзивност у вожњи при убрзавању, скретању и кочењу, управо онако како желите и очекујете у свакодневним ситуацијама у вожњи.

У "мазди МX-30" је то постигнуто иновативним приступом при конструисању у пакету" e-Skyac­tiv". То такође укључује батерију која је чврсто интегрисана у каросеријску структуру возила, што побољшава цјелокупну крутост каросерије и пружа одличан одзив на возачеве команде.

Уз то, с обзиром на важност звука за возачеву перцепцију обртног момента и брзине, "Маздини" инжењери су створили и електронски звучни систем унутар "мазде МX-30" који је синхронизован са обртним моментом мотора у фреквенцији звука и звучног притиска. То доводи до мање промјена брзине током вожње, а то резултира врло стабилном вожњом, што додатно подржава "Маздин" јединствени систем "G-Vec­to­ring Con­trol" (ГВЦ) који је проширен и користи предности електромотора (електрични G-Vec­to­ring Con­trol Plus).

Са моделом "МX-30" наставља се "Маздин" фокус на уклањање непотребних елемената дизајна. Верујемо у слоган "мање је више" када је реч о унутрашњости и спољашњости наших аутомобила.

Кабина ствара осећај јединства који се протеже од врха предњег носача крова све до задњег краја. Боја уоквиреног горњег дијела крова чини овај осећај још јаснијим. Јединствена двокрилна "fre­estyle" врата дају моделу "МX-30" карактеристичну и елегантну силуету кабине, пружајући притом посебан осећај при уласку у аутомобил.

У унутрашњости такође уводимо еколошке материјале и праву кожу замењујемо веганском алтернативом. Ту је и плута из еколошки прихватљиве производње на "плутајућој" средишњој конзоли која пружа креативан простор за одлагање.

"Мазда" је користила "МX" префикс на неколико производа који су у то време дизајнирани и израђени како би се супротстављали трендовима у тадашњој аутомобилској индустрији. Са МX-5 смо створили спортски двосјед док су други произвођачи одбацили концепт роадстера, каже се у саоштењу "Мазде" достављеног "Новостим"-а. Са "маздом МX-30" створили смо потпуно ново искуство вожње електричног возила са Маздиним ДНК који се провлачи кроз јединствени дизајн унутрашњости и спољашњости и одличну динамику вожње, осигуравајући да наши купци и даље могу да доживе радост вожње по којој је "мазда" позната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана