Мазда CX 3 - нови мали кросовер

Агенције
Мазда CX 3 - нови мали кросовер

Мазда наставља са офанзивом нових модела. Послије нових генерација Мазде MX-5 и Мазде2, у кратком временском периоду представљен је и први под-компактни кросовер јапанске компаније.

Мазда CX-3 имала је свјетску премијеру на сајму аутомобила у Лос Анђелесу, који је за представнике медија отворен у уторак, 18. новембра.

Иако на тржиште малих кросовера стиже за закашњењем у односу на моделе других произвођача, овај аутомобил има квалитете којим може да надокнади тај заостатак.

Компанија је искористила привлачан и још увијек свјеж, "Кодо" дизајн који је карактеристичан за све нове моделе Мазде од 2011. до данас, а нови кросовер обликом највише подсјећа на смањену Мазду CX-5.

Мазда CX-3 постављена је на платформу нове Мазде2. Два аутомобила имају идентично међуосовинско растојање (2.570 мм), али је са 4.275 мм CX-3 дужи за 215 мм.

Очекивано, кросовер је са висином од 1.550 мм и виши од Мазде2, и то за 55 мм.

Унутрашњост је такође веома слична ентеријеру нове Мазде2. Од облика командне табле, волана, преко инструмената, до команди клима уређаја на централној конзоли.

Екран мултимедијалног система издвојен је попут таблета на врх централне конзоле, што је рјешење које примјењује све више произвођача аутомобила, а Мазда га је као праксу у својим моделима увела на новој "тројци".

Слично је и са асиметричном поставком отвора за вентилацију, која је већ виђена на Мазди2 - на страни возача отвор има кружни, а код сувозача правоугаони облик.

На европском тржишту Мазда CX-3 биће доступна са два дволитарска SKYACTIV-G бензинца и 1.5 литарским SKYACTIV-D дизелашем.

Мотори ће бити упарени са шестобрзинским мануелним или шестостепеним аутоматским мjењачем, а осим модела са предњим погоном, у понуди ће бити и верзија код које се снага преноси на сва 4 точка.

Мазда није саопштила спецификације поменутих мотора, али познато је да у Мазди3 2.0 бензинци производе 88 kW/120 кс и 121 kW/165 кс. Што се тиче 1.5 дизел мотора, он у Мазди2 развија 77 kW/105 кс.

Званични технички детаљи погонских јединица и информације о цjенама биће познати уочи почетка продаје у Европи, који је заказан за прољће 2015.

Када стигне у продајне салоне, Мазду CX-3 дочекаће снажна конкуренција, од модела Ranault Captur, Оpel Mokka, Peugeot 2008, Nissan Juke, па до најновијх кросовера из овог сегмента, као што је Honda HR-V или Сузуки Витара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана