Маск ствара империју или трага за спасом

Агенције
Маск ствара империју или трага за спасом

Детроит - Челници "Тесла моторса" позвали су акционаре да одобре спајање с произвођачем соларних панела "Солар ситијем" наводећи да је то финансијски и еколошки добар потез.

Компанија "Тесла" саопштила је да би спајањем са "Солар ситијем" њени приходи у идућој години били повећани за милијарду долара. "Солар сити" би такође донио "Тесла моторсу" 500 милиона долара у готовини током наредне три године.

"Тесла" наводи да би двије фирме могле да смање трошкове за 150 милиона долара у првој години заједничког пословања тако што би заједно продавале "Теслина" електрична возила и батерије за складиштење енергије и соларне панеле "Солар ситија". Спојена компанија би такође имала и ширу базу потрошача пошто "Тесла" има радње у САД, Европи и Азији, док "Солар сити" углавном продаје соларне панеле само у САД.

- "Тесла" и "Солар сити" имају огромну шансу да формирају вертикално интегрисану одрживу енергетску компанију - навео је "Тесла моторс" позивајући акционаре да одобре договор.

Генерални директор "Тесле" Илон Маск, који је предсједник обје компаније, најавио је у јуну план да буду спојене у послу вриједном око 2,45 милијарди долара. Акционари обје компаније треба да гласају о том договору 17. новембра.

Спајање, међутим, прате и нека спорна питања, јер ниједна компанија није остварила одрживи профит и обје дјелују на тржиштима гдје је тражња неизвјесна. Према званичним подацима, електрична возила представљају мање од један одсто продаје возила у САД, а мање од један одсто америчке струје долази од соларне производње. Аналитичари се такође питају да ли би ово спајање могло да одгоди избацивање "Теслиног" првог возила за масовну продају које треба да изађе крајем идуће године. Неки акционари су чак поднијели тужбе тврдећи да Маск користи то спајање да би једна компанија спасла другу.

Маск је власник 26,5 одсто фирме "Тесла" и 22 одсто "Солар ситија", којим управљају његови рођаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана