Марио Андрети у 83. години провозао Мекларенов болид на стази Лагуна Сеца

ГС
Foto: Принтскрин

Презиме Андрети је уско везано за мото спортове, понајвише због легендарног Марија који је био шампион Формуле 1 и Инди Кара. Он је на стази Лагуна Сеца у 83. години живота возио болид Мекларена.

Андрети је раније рекао шефу Мекларена Зеку Брауну да му је вожња модерног Ф1 болида једна од највећих жеља, а он се потрудио да му је оствари. Тако је Андрети добио прилику да на стази Лагуна Сеца провоза Мекларен МП4/28. Појам "модеран" је у овом случају релативан јер је ријеч о болиду из 2013. године но с обзиром да је Андрети посљедњи пут возио Ф1 болид 1982. године, за њега ипак јесте модеран.

С пуне 82 године, Андрети није најстарија особа која је возила Ф1 бодил јер је Стирлинг Мос управљао својим старим Мерцедесом W196 у Гудвуду 2015. године као 85-годишњак, међутим, најстарија је особа која је возила болид модерне ере.

Андрети није притискао до крајњих граница, али је возио прилично брзо. Проблематична му је била прегледност, а није могао видјети ни бројеве при бирању нижег степена преноса у завојима.

"Неке сам погодио, неке нисам. Ако погријешите, снага опада значајно", рекао је Андрети након незаборавне вожње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана