Литванци и Румуни возе најстарије аутомобиле

ГС
Литванци и Румуни возе најстарије аутомобиле

Највећи удио најновијих путничких аутомобила (старости од двије године и мање) међу државама чланицама Европске уније крајем 2020. године регистрован је у Луксембургу, гдје их има око 22 одсто од свих путничких аутомобила, показују подаци Завода за статистику ЕУ (Еуростат).

Додаје се да након Луксембурга слиједе Француска, Аустрија, Ирска, Белгија и Шведска, које имају између 16 и 17 процената најновијих путничких возила од укупног броја аутомобила. Да подсјетимо, на домаћим путевима путничка возила, према посљедњим доступним подацима, у просјеку имају 17 година.

Такође, највећи удио путничких аутомобила старости од дијве до пет година забиљежен је у Луксембургу и Ирској (по 28 одсто) и у Белгији (24 процената).

С друге стране, највећи удио најстаријих путничких аутомобила (20 година и више) евидентиран је у Пољској (40 одсто), Естонији (33 процента) и Финској (28 одсто).

Када се комбинују двије најстарије категорије старости возила, највећи удио путничких аутомобила старијих од 10 година регистрован је у Литванији (81 проценат), затим у Румунији (80 одсто) и Пољској (78 процената).

Ово је у потпуној супротности са Луксембургом у којем има свега 24 одсто старијих возила, Ирском (29 процената) и Белгијом (32 одсто), гдје их има мање од једне трећине свих путничких возила.

Такође, из Еуростата напомињу да нема података за Бугарску, Грчку, Словачку и Исланд, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана