Ласерски фарови на BMW-у од јесени 2014.

Aгенције
Ласерски фарови на BMW-у од јесени 2014.

BMW је саопштио да ће његов модел i8 бити први продукцијски аутомобил на свијету који је доступан са технологијом ласерских фарова. Ласерски фарови наћи ће се у понуди од јесени, а након BMW-а i8, њемачки произвођач планира да их понуди као опцију и на другим моделима.

BMW је ласерску тенологију на фаровима први пут употребио приликом представљања концепта Vision ConnectedDrive на сајму аутомобила у Женеви 2011.

Крајем исте године најављено је да ће ова врста фарова бити примjењена на неким будућим моделима баварског произвођача, а прије свих на спортском хибридном аутомобилу i8.

BMW истиче да у поређењу са LED фаровима, ласерски троше 30 одсто мање енергије и знатно боље освjетљавају пут. Ако се користи за дуга свijетла, ласерска технологија омогућава освjетљавање пута и до 600 метара испред возила, што је два пута више у односу на домет LED дугих свијетала.

Уз то, ласерски фарови неће заслијепљивати возаче који својим аутомобилима долазе у сусрет, јер ће посебан систем који функционише заједно са предњом камером, контролисати свјетлосни сноп.

Поред тога што су енергетски ефикаснији и снажнији, ласерски фарови су десетак пута мањи од стандардних што значи да захтијевају знатно мање простора за инсталирање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана