Ланзанте у Порше 930 Турбо уградио Ф1 мотор из осамдесетих

Г.С.
Ланзанте у Порше 930 Турбо уградио Ф1 мотор из осамдесетих

Ланзанте је у три каросерије Поршеа 930 Турбо убацио Ф1 мотора, која је МекЛарен користио осамдесетих година прошлог стољећа те освојио три шампионске титуле.

Ријеч је о моторима који су помогли славним возачима Алeну Просту и Никију Лауди да остваре побједе. То су 1,5-литарски твин-турбо В6 мотори, који су “убачени” у класичне Поршеове каросерије.

Први од три аутомобила назван Чемпионшип 85 је добио В6 мотор с Ф1 спецификацијама, који је Прост користио у свом МекЛарену 1984., 1985. и 1986. године, преноси Кликс.

Агрегат из осамдесетих је приремио Косворт, који је прво раставио 1,5-литарски В6, потом уградио нове клипове, вентиле, опруге, брегасте осовине, зрачну кутију, нови издувни систем, а такође је и побољшао хлађење. На боковима В6 мотора су два лагана турбопуњача направљена од титанијума, који су лакши од оригиналних за 8 килограма. Ови турбопуњачи помажу мотору да испоручи више од 630 КС, а из Ланзантеа кажу да је аутомобил тежак само 920 килограма.

Мотор “врти” 10.250 обр/мин те је упарен са прилагођеним 6-степеним мјењачем из Порсцхеа 993. Шкољка је ојачана, а у изради већине панела каросерије кориштена су карбонска влакна.

Аутомобил је добио веће карбон керамичке кочнице, Косвортову ЕЦУ јединицу и електронику Ф1 спецификација. Шеме боја на каросерији осликавају дизајн Простове кациге из 1985. године, а на аутомобилу су 18-инчне Дyмаг магнезијске и карбонске фелге, које дизајном подсјећају на точкове оригиналног МекЛареновог Ф1 болида.

Унутрашњост је огољена с паром Рецаро сједишта, управљач је пресвучен антилопом, а ту су и нови сигурносни појасеви.

Први примјерак од три модела 930 Турбо с Ф1 моторима, који одају почаст МекЛарену из осамдесетих, појавиће се у Гудвуду током љета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана