LaFerrari не можете купити само новцем

Агенције
LaFerrari не можете купити само новцем

Са 963 кс LaFerrari је најснажнији продукцијски модел италијанске компаније који се може возити по јавним путевима.

Производња је ограничена на 499 примjерака, али само три дана послије премијере на ауто-салону у Женеви 2013, Ferrariју се јавило преко 1.000 људи који су жељели да имају овај аутомобил у својој гаражи. Како онда одлучити ко може да купи LaFerrari, а ко не?

Када је ријеч о LaFerrariју, купац није тај који одлучује да ли ће имати овај аутомобил - у овом случају Ferrari бира купца.

Некима од заинтересованих ни сав новац ни слава нису могли да обезбједе право на куповину. Аутомобили су били резервисани само за највеће љубитеље и колекционаре Ferrariјевих модела, као што су Јаy Kay, пjевач састава Jamiroquain, или рокер Sammy Hagar.

Међу 499 повлашћених био је и канадски бизнисмен и милионер хрватског порjекла, Роберт Херјавец, коме је недавно испоручен његов примjерак LaFerrariја.

Херјавец је своје богатство стекао у ИТ сектору, а ширу медијску популарност учешћем у америчком ријалити серијалу Shark Tank. Чиме је овај бизнисмен заслужио право на куповину LaFerrariја?

Мало је познато да је Херјавец једна од најбољих муштерија Ferrariја. Он испуњава основни услов за куповину - да у свом посjеду већ има 5 Ferrariјевих модела, али, према његовим рjечима, ни то није било довољно да постане један од 499 власника LaFerrariја.

"Помислили бисте да на свијету нема много људи са 5 Ferrariја у својој колекцији. У ствари, њихов број се мјери хиљадама", каже Херјавец.

Због тога су продавци Ferrariја широм свијета морали да направе списак најлојалнијих клијената, за које сматрају да имају право на куповину LaFerrariја. Листа је затим прослијеђена у сједиште компаније гдје су челници Ferrariја имали посљедњу ријеч.

 

Роберт Херјавец посједује близу 20 Ferrariја, међу којима су Testarossa из 1986, 599 GTO из 2012, 599 Aperta из 2013, 458 Italia из 2011 и Ferrari FF, а већ је наручио моделе 458 Speciale и јубиларни F60 America из ограничене серије од 10 примjерака.

Када је ријеч о LaFerrariју, Херјавец је свој примјерак наручио прије неколико година, знатно раније него што је овај модел представљен јавностии у Женеви.

"Људи су мислили да ће се Ferrari руководити само зарадом и омогућити свакоме ко има новца да купи LaFerrari, али није тако. Они су жељели да награде лојалност својих највернијих и најпосвећенијих клијената", објашњава Роберт Херјавец.

"Интересантно је да нисте сигурни да ли сте међу одабранима, све док вам на јаве да ће вам испоручити ваш примјерак", каже он.

"Иако сте на почетку морали да уплатите одређену суму новца, то вам не гарантује да ћете имати право на куповину."

Чак и када су му јавили телефоном из Ferrariја да је на листи купаца, Херјавец није био сасвим сигуран да ће му LaFerrari заиста бити испоручен.

"Никад нисте сигурни шта све може да се догоди, ствари се могу промјенити. Једно вријеме сте у ишчекивању, а онда вам одреде оквиран временски период када ће вам ауто бити испоручен. Затим чекате још мало, да би вам јавили тачан датум испоруке."

"Због свега тога, власници LaFerrariја нису 'обични' купци неког од Ferrariјевих модела - они су страствени посвећеници", објашњава Херјавец.

Он сматра да је LaFerrari заиста посебан аутомобил и каже да изазива емоције чак и код људи који нису аутомобилски фанатици.

"Док га возим улицама људи се осврћу за њим и видим им осмјехе на лицима."

 

Иако га сматра умјетничким дјелом и најлепшим до сада направљеним аутомобилом, Херјавец није купио LaFerrari да се диви његовом изгледу, већ да би га возио.

Он дозвољава и својим пријатељима да га провозају, након што их подсјети да је ријеч о веома драгоцјеном и практично незамењивом аутомобилу.

Као велики љубитељ емисије Top Gear, Херјавец каже да би чак пристао да им позајми свој LaFerrari ради тестирања на њиховој чувеној стази.

"Дефинитивно бих смио да поверим ауто Стигу, али за Џереми Кларксона нисам баш сигуран."

Херјавец, чија породица је емигрирала из Југославије док је он био дијете, каже да је одувијек био заљубљеник у аутомобиле, да је то остао до данашњег дана и да их сакупља зато што га чине срећним.

"Доста тога ружног се дешава у свакодневном животу. Потребно је да имате нешто што ће вам послије свега вратити добро расположења. Сваки пут кад уђем у своју гаражу, Ferrariјеви аутомобили ми измаме осмијех", објашњава Роберт Херјавец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана