Лада почела производњу СУВ-а Нива Травел

ГС
Лада почела производњу СУВ-а Нива Травел

Производња модела Лада Нива Травел почела је у Русији гдје се на производној траци прво нашла робусна оф-роуд верзија која је добила нелакирану пластичну заштиту, оф-роад гуме и стандардни погон на сва четири точка.

Мали теренац се првобитно појавио 1998. године као ВАЗ-2123, а потом је 2003. године добио назив Шевроле Нива као резултат сарадње АвтоВАЗ-а и Генерал Моторса. Међутим, ГМ се повукао из договора прије неколико мјесеци те је продао 50 посто удјела руском произвођачу. Одлични мали СУВ се враћа 2021. године с Ладиним логотипом, именом Нива Травел и неким промјенама дизајна.

Дизајн предњег дијела Ниве Травел подсјећа на Тоyоту РАВ4, а ту су и модерна свјетла те редизајнирани поклопац мотора с истакнутијим наборима. Решетка хладњака је већа него прије, а лукови точкова више у облику квадрата у односу на Ниву с Шевролеовим логотипом. Назад су фул-ЛЕД стражња свјетла, као и редизајнирани браник.

Фотографије унутрашњости нису објављене, али је она углавном остала иста. СУВ покреће 1,7-литарски бензински мотор који развија 80 КС и 127 Нм обртног момента, а та снага се преноси на обје осовине путем петостепеног мануелног мјењача. Нива Травел од 0 до 100 км/х убрза за 19 секунди, док максимална брзина износи 140 км/х, преноси Klix.ba.

Ладу Ниву Травел не треба мијешати са класичним теренцом који је носио име Нива, а који се тренутно продаје с ознаком "4x4" те се није много промијенио од 1977. године.

Потпуно нова Нива најављена је 2018. године на Сајму аутомобила у Москви гдје је представљен 4x4 Вижн концепт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана