Лада Нива с Toyotinom мотором створена је за дине

GS
Foto: Printscreen

Власник Ладе Ниве из Јужне Африке претворио је овај руски теренац у "чудовиште" спремно за све терене.

Лада Нива је дебитовала још 1977. године када се појавила као "Renalut 5 на шасији Лeнд Ровера". СССР је намјеравао развити робуснији аутомобил који је погодан за руралне пред‌јеле земље, а резултат је crossover у стилу hatchbacka са солидним off-road могућностима. Многе промјене су направљене на аутомобилу у наредним деценијама, али Нива се у Русији још увијек продаје у углавном непромијењеној форми у поређењу с оригиналом. Међутим, за једног off-road ентузијасту фабричка Нива није била довољно добра за авантуре на днимама па се одлучио на значајне модификације.

Ријеч је о Андриесу из Јужне Африке и његовој Лади Ниви, која никад није била посебно популарна у овој земљи. Међутим, осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека Лада је почела увозити аутомобиле у Јужну Африку те је продавала неколико различитих верзија Ниве. Ове аутомобиле је тешко наћи на тржишту половних возила, а поред тога је све теже пронаћи резервне дијелове. Може се рећи да је дошло право вријеме за уградњу неког другог мотора, што је Андриес учинио.

Он је избацио оригинални четвероцилиндрични мотор те га је замијенио 4,0-литарским В8 мотором из прве генерације Lexusa ЛС. То није најснажнији мотор, но дефинитивно је један од најпоузданијих. Овај мотор је развијао 254 КС но власник Ниве каже да је снага сада нешто нижа. Оно што је важно, мотор може бити у "црвеним" обртајима без бриге за прегријавање или блокирање.

Они који се питају зашто мотор не испоручује више снаге, одговор је једноставан. Тешко је пронаћи мјењач и диференцијал који се могу укомбиновати с В8 мотом из Lexusa те који би се могли носити с већом снагом, преноси Кликс.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана