Лада би да буде као Киа

Aгенције
Лада би да буде као Киа

На који аутомобил помислите када чујете ријеч Лада? Мени увијек прво на памет падне чувени коцкасти модел познат под разним ознакама, од "2104" до "2107", који се у Русији производио дуже од три деценије. Зато и не чуди што у АутоВАЗ-у желе да промјене овај стереотип о својим моделима.

У тој компанији сматрају да је неопходно да што прије учине нешто како би се перцепција о Ладама као одавно превазиђеним и застарјелим аутомобилима промјенила.

Један од људи који ће на себе преузети овај нимало лак задатак јесте директор дизајна у АутоВАЗ-у, Стив Матин. Овај 48-годишњи Енглез инспирисан је радом Петера Шрајера на успјешном преображају визуелног идентитета Кијиних аутомобила.

Осим поменутог модела 2107, који се уз мање козметичке промјене производио у Русији од 1980. до 2012. године, слику модерне Ладе "квари" и чувена Нива, која је остала визуелно готово неизмењена током 37 година производње.

"То ће се ускоро промјенити", најављује је Матин. "Доћи ће до интензивне стилске модернизације и ускоро ћемо представити потпуно нови дизајнерски језик који ће красити будуће моделе Ладе. На тај начин, промјенићемо и имиџ бренда", објашњава он.

Прије него што је 2011. постао шеф дизајна у АузоВАЗ-у, Стив Матин је радио у Мерцедесу, гдје је и започео своју каријеру, да би од 2005. до 2009. био директор дизајнерског одјељења у компанији Волво.

Наговјештај оног што бисмо у будућности могли да очекујемо од Ладе, представља концепт X Ray из 2012. године. Ова дизајнерска студија треба да послужи као основа за нове crossover и СУВ моделе које АутоВАЗ планира да лансира 2016. године.

Матин ипак не намjерава да потпуно промени традицију, тако да ће према његовим ријечима кроз нови дизајн и даље бити рефлектована чувена робустност Ладиних возила, јер "Руси воле такве аутомобиле".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана