Крем ауто-индустрије допутовао у Београд

Танјуг
Крем ауто-индустрије допутовао у Београд

Београд - Сајам аутомобила и мотоцикала отворен је јуче у Београду, а на највећој манифестацији тог типа у региону учествује више од 300 излагача из 20 земаља.

Генерални директор Београдског сајма Данка Селић је рекла да је претходни сајам одржан под мотом "Место на коме мушкарци плачу" и да се зато овогодишњи одржава под слоганом "Шта је то што жене чини срећним". У Београдском сајму истичу да интересовање излагача и гостију наговјештава можда и рекордан број посјетилаца од око 140.000.

Уз рекордан број аутомобилских брендова, укључујући и најексклузивније из премијум сегмента, посјетиоци ће бити почашћени и бројним премијерама. Међу њима су европска постпремијера новог "мерцедеса Е класе", "рено меган", "рено талисман", "форд мустанг", "опел астра", "ауди Q7" и "А4", "BMW X1", "мазда MX-5", "фијат типо", "КИА спортиџ", "тојота пријус" и потпуно нови и технолошки вјероватно најнапреднији аутомобил који се икада појавио на Београдском сајму са погоном на водоник "тојота мираи". Премијерно ће бити представљен и нови "бентли". У мото-сегменту заступљени су сви најважнији произвођачи укључујући и најновије моделе повратника на сајам као што су "Дукати", "Кавасаки" и "Кимко".

Акценат великог дијела сајамских поставки је на новим концептима у области алтернативних, хибридних и електропогона, али и безбједносних рјешења. Посебна атракција биће аутомобил "сирма" - концепт спортског аутомобила будућности на хибридни погон направљен у Европском институту за дизајн у Торину у једном једином примјерку.

Аутомобили се могу купити по цијенама у распону од нешто мање од 8.000 до неколико стотина хиљада евра, а само што је постављен на штанд продат је легендарни "мустанг".

Отварајући сајам министар привреде Србије Жељко Сертић рекао је да је Влада обезбиједила отварање 10.000 нових радних мјеста у ауто-индустрији у наредне двије године.

- Прошле године је први пут од 2008. дошло до раста продаје нових аутомобила и да је продато више од 20.000 примерака.

То је добар сигнал за српско тржиште аутомобила и ауто-индустрију. Само крагујевачки "Фијат" лане је остварио извоз вредан 1,2 милијарде евра и био највећи српски извозник. Компанија "Тигар тајерс" имала је прошле године извоз већи од 300 милиона евра и била на трећем месту највећих српских извозника - истакао је Сертић и додао да је то резултат реформи које спроводи Влада Србије.

Сајам ће бити отворен до 23. марта од десет до 20 часова.

Сајам у бројкама

300 излагача представља асортиман

20 земаља заступљено на сајму

35 аутомобилских брендова

30 мото-брендова

10 брендова привредних возила

11 брендова у мото-сегменту

140.000 очекивани број посјетилаца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана