Крај за Ладу Самару

Aгенције
Крај за Ладу Самару

Компанија Автоваз саопштила је да ће у децембру произвести посљедњи примјерак модела Лада Самара са 5 врата. Некада популарну Самару замениће нови модел, Лада Гранта.

Престанак производње модела Лада Самара представља завршну етапу потпуне обнове марке Лада.

Као замјена за Самару долази хечбек Лада Гранта чија ће производња почети 2014. године у фабрици Автоваза у мјесту Ижевск. Тренутно се у тој фабрици производи Лада Гранта седан.

У току је и наставак модернизације друге линије главне производне траке на којој се тренутно паралелно производе модели Самара и Приора.

Како је објаснио представник за штампу компаније Автоваз, на модернизованој линији од 2015. године ће се, поред возила марке Лада, производити и аутомобили алијансе Reanault-Nissan. Планирани капацитет нове линије је око 360.000 возила годишње.

Лада Самара почела је да се производи још у совјетској ери, 1984. године, а израђивала се у три верзије - као хечбек, са 3 и 5 врата, и седан са 4 врата.

Била је популарно возило и у ex-YU, нарочито крајем осамдесетих и почетком деведесетих година 20. вијека. Поред земаља источне Европе, Самара се својевремено продавала и на западноевропском тржишту, укључујући и Велику Британију, али и широм свијета - од Аустралије до Канаде.

Током готово три деценије производње, Самара није битно промјенила свој изглед, иако је у пар наврата рестилизована.

У 2012. години Автоваз је у Русији продао око 68.000 примерака модела Лада Самара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана