Крај најпознатијег хипи возила

Aгенције
Крај најпознатијег хипи возила

Volkswagen ће 31. децембра окончати бразилску производњу свог чувеног Комбија, или оригинално модела Tup 2, који се у двије генерације производио током 63 године. То ће уједно означити и крај овог легендарног аутомбила, с обзиром да је фабрика у Бразилу посљедња у свијету која још увијек израђује VW Комби.

Недавно је објављена вијест да Volkswagen намјерава да се од свог најдуговечнијег модела опрости специјалном ограниченом серијом. Овај аутомобил продаваће се искључиво на бразилском тржишту по нимало приступачној цијени, за разлику од некадашњег Комбија. Сваки примјерак из посљедње серије коштаће 85.000 бразилских реала (око 26.700 евра).

Чиме је један технолошки одавно превазиђен аутомобил заслужио овакав опроштај?

Романтична представа о Комбију настала је током шездесетих година 20. вијека када су га освојили и присвојили прије свега млади у развијеним западним земљама. Као симбол хипи културе, коришћен је као превозно средство, али и као кућа на точковима.

Крај производње не значи и да ће ово возило у скоријој будућности нестати са бразилских, али и са путева широм свијета. За то постоје бар два разлога. Један је масовност производње, а други је трајност и издржљивост Комбија.

Од 1950. године Volkswagen је у погонима широм свијета произвео више од 10 милиона ових возила, док је само у Бразилу израђено 1,5 милиона.

VW Комби је толико укорењен у популарну културу да чак и када једног дана посљедњи примјерак нестане са путева, овај аутомобил остаће да живи у сјећању. Или кроз документарне снимке.

"Volkswagenов Комби представља слободу", каже Дамон Ристау из Монтане, аутор документарног филма "The Bus", посвећеног најтврдокорнијим љубитељима овог возила.

"Комби је симбол за отворени пут, он посjедује специфичну магију која недостаје другим сличним возилима и у стању је да измами осмијех код људи када се провезете поред њих", додаје Ристау.

Своје мјесто у америчкој и европској популарној култури стекао је између осталог и појављивањем на омотима плоча поп икона шездесетих, као што су Боб Дилан или група The Beach Boys. У музичким круговима најпознатија је његова повезаност са групом Grateful Dead чији су фанови масовно пратили музичаре током турнеја кроз САД крстарећи у овом возилу.

VW Комби је био и остао дио калифорнијске сурф сцене, захваљујући између осталог и практичној конструкцији која је омогућавала транспорт сурферских даски на, али и у самом возилу.

Његова заступљеност у земљама Латинске Америке и Африке такође је значајна, али у овим регионима слика о Комбију није толико романтична. У сиромашнијим друштвима на овај модел гледало се прије свега као на практично, свакодневно транспортно средство или возило разних јавних служби.

На примјер, у Бразилу је имао широку употребу као поштанско и војно возило, па чак и као аутомобил за погребне услуге. Масовно је коришћен као такси и возило за превоз дјеце до школе, а често је прерађиван и у покретни киоск брзе хране.

Ипак, и међу Бразилцима има заљубљеника у Комби који овај аутомобил доживљавају као нешто посебно. Јеан од њих је и Енио Гуарниери (54) који у једној гаражи у радничком дијелу Сао Паола чува и његује плаво-бели Комби из 1972. године.

Гуарниери је свој аутомобил купио 2012. да би оживио успомене из дјетињства, када га је управо на једном таквом Комбију његов отац учио вожњи.

"За мене је вожња Комбија са лицем приљубљеним уз ветробранско стакла посебно узбудљива. Не постоји ван који је сличан њему. Такође, ни један други ван није тако једноставан и јефтин за одржавање", објашњава Гуарниери.

"Свако ко посједује минимум знања о моторима и ко има основни алат може да га поправи."

Иако је трајао деценијама и надживио многе моделе који су се у међувремену појављивали и нестајали са сцене, дошао је крај и за Комби.

Најприје је нестао из Европе, када је 1979. због безбједоносних норми окончана производња у Њемачкој, да би 1995. године Комби престао да се производи и у Мексику. Након тога, ово возило израђивало се још само у Бразилу.

"Комби код Бразилаца буди дух разиграности и среће", каже стручњак за маркетинг из Сао Паола, Марчело Серпа.

"Он скреће пажњу и изазива осмијех код људи својом појавом у хаотичном саобраћају у Сао Паолу", објашњава Серпа. Он сматра да је Комби постао дио бразилског културног и емоционалног пејзажа и да због тога изазива снажна осјећања код становника те земље.

Иако крајем 2013. овај аутомобил одлази у историју, он ће наставити да постоји, како кроз велики број примјерака који се још увијек возе путевима широм свијета, тако и кроз сјећања и успомене људи чије је животе обиљежио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана