Кошта 845.000 долара, а повлаче га због серијског квара

Агенције
Кошта 845.000 долара, а повлаче га због серијског квара

Изгледа да ни купци модела који за своје возило издвоје готово милион долара више не могу да буду сигурни да се возе у технички исправном и безбједном аутомобилу. Америчка Национална агенција за безбједност саобраћаја (NHTSA), наложила је Porschеу да повуче пет примjерака модела 918 Spyder због могућег серијског квара на задњој осовини.

Ова објава услиједила је након што је Porschе током недавних екстремних тестова издржљивости аутомобила на стази Нардо у Италији открио слабу тачку на свом топ моделу.

Утврђено је да би у најгорем случају због неисправности задње осовине возач могао да изгуби контролу над возилом, што је посебно опасно када је ријеч о спортском аутомобилу пројектованом за велике брзине и јурњаву тркачком стазом.

Porschе је уочио проблем још крајем јуна када је на једном од тестних возила отказала задња осовина. Аутомобил је затим транспортован у лабораторију њемачке компаније гдје су извршена додатна испитивања због којих је у јулу 2014. привремено обустављена испорука модела 918 Spyder купцима, како би се испитали сви произведени примјерци.

Власници којима су возила прије тога испоручена обавештени су о проблему телефоном, и упозорени да док компанија не изврши инспекцију њиховог аутомобила не возе свој 918 Spyder великим брзинама на стази.

Porschе је саопштио да је осим пет примјерака са америчког тржишта опозивом обухваћено још 45 аутомобила широм свијета. Сва спорна возила ће бити прегледана у сервису (неки примјерци су већ испитани), а неисправан дио по потреби замијењен.

Најновији опозив услиједио је само неколико мјесеци послије скандала са моделом Porschе 911 GTZ, када је компанија због два пожара на возилима и серијског квара била принуђена да замjени моторе на 785 већ произведених и испоручених аутомобила.

Porsche 918 Spyder није једини супераутомобил код кога је у посљедње вријеме утврђен могући фабрички недостатак.

Тако је компанија Koenigsegt недавно морала да са америчког тржишта повуче један примjерак модела Агера због релативно маргиналног проблема са сигналном лампицом система за праћење притиска у гумама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана