Конкуренција моли “Фолксваген” да не повећава производњу

Агенције
Конкуренција моли “Фолксваген” да не повећава производњу

И док “Фолксваген” планира увећање производње, дотле остали произвођачи аутомобила имају велике муке због празних производних погона услијед смањене тражње.

 Због тога је неколико реномираних произвођача упутило апел “солидарности” њемачкој аутомобилској групацији да не проширује своје капацитете, што је очигледан знак да се аутомобилској индустрији не пише добро, односно њеном већем дијелу, јер мало је вјероватно да ће “Фолксваген” са 23,9% европског тржишта прихватити сугестије компанија које се боре за опстанак.

Иза потписа стоје “Фијат”, “Пежо-Ситроен”, “Рено” и “Опел”, који у Бриселу лобирају да се смање капацитети у ауто индустрији, али и баријере које спречавају затварање фабрика и отпуштање радника.

За разлику од већине “Фолксвагенових” погона, који раде уобичајено, “Фијатова” фабрика у Напуљу била је затворена до 31. августа, а француски “Пежо” планира да отпусти чак 14.000 радника, у намјери да амортизује губитак од 819 милиона евра у првој половини године.

Додатни проблем овим компанијама представљају и јефтини аутомобили из Азије, па је и поред великих продајних попуста забиљежен губитак од 789 евра по аутомобила код “Пежоа” и 142 евра код “Фијата”.

 И док остали стрепе од конкуренције из Азије, дотле “Фолксваген” тамо највише и продаје, па и не чуди што у просјеку зарађује по 916 евра по продатом аутомобилу. Огранци попут “Аудија” и “Поршеа” су још успјешнији и од сваке продаје остаје им 4.242, односно 16.826 евра!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана