Компанија "Тесла" остварила рекордан профит од 3,7 млрд $

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК- Компанија "Тесла" остварила је у првом кварталу 2022. године рекордну прилагођену добит од 3,7 милијарди долара, упркос проблемима у ланцу снабдијевања, што је далеко више од 2,6 милијарди долара колико су предвиђали тржишни аналитичари.

"Теслина" зарада у првом тромјесечју је такође више него троструко већа од 1,1 милијарде долара забиљежених у истом периоду 2021. године, и за 30 процената већа него претходни рекорд од 2,9 милијарди долара који је постигнут у четвртом кварталу прошле године, извештава CNN.

Приход компаније је у периоду јануар-март порастао за 6,0 посто у односу на претходни квартал, на 18,8 милијарди долара, док је у поређењу са лањским првим тромјесечјем скочио за 81 проценат.

Акције "Тесле" су порасле за 6,0 процената након објаве пословних резулатата, на продуженом трговању на Вол Стриту.

Према извештају тв станице CNBC, приходи аутомобилског сектора компаније достигли су 16,86 милијарди долара у извјештајном периоду, што је за 87 одсто више него прошле године. Бруто маржа у аутомобилској дивизији је порасла на рекордних 32,9 посто, док је бруто профит "Тесле" у овом главном пословном сегменту износио 5,54 милијарде долара.

Раст прихода је дјелимично подстакнут повећањем броја испоручених аутомобила, али и подизањем просјечних продајних цијена, саопштила је компанија у извјештају за акционаре.

У обраћању акционарима путем видео линка, финансијски директор компаније Захари Киркхорн и извршни директор Илон Маск изнијели су увјерење да "Тесла" може ове године да оствари раст од најмање 50 посто у односу на пословне показатеље из 2021.

Напоменули су, ипак, да је компанија изгубила око мјесец дана производње у погону у Шангају због ковид мјера затварања.

„Производња се наставља на ограниченим нивоима и радимо на томе да се вратимо на пуну производњу што је прије могуће“, рекао је Киркхорн.

Маск је поручио да, упркос овим потешкоћама, сматра вјероватном могућност да "Тесла" ове године произведе милион и по аутомобила. Он је упозорио да ће се купци који сада наручују "Теслине" аутомобиле суочити с дугом листом чекања, и да дио њихових наруџбина неће бити испоручен до сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана