Колико зарађује директор највеће ауто-компаније?

Aгенције
Колико зарађује директор највеће ауто-компаније?

Плата директора највећег свjетског произвођача аутомобила, Toyotе, у 2012. години порасла је за трећину, на 1,44 милиона евра, али је и даље на нивоу који је знатно испод зарада његових колега у иностранству.

Према подацима јапанске Агенције за финансијске услуге, Toyotа је у 2012. години исплатила директору Акију Тојоди укупно 184 милиона јена (1,44 милиона евра) у виду плате и бонуса, преноси Франс прес. У ту суму улазе и дивиденде од акција које Тојода посjедује у тој компанији, коју је иначе основао његов прадеда.

Тојодина плата је у фискалној години закључно са мартом 2013. увећана за 35 одсто у односу на претодну фискалну годину, захваљујући троструком расту нето профита компаније на 962,1 милијарда јена (7,52 милијарде евра).

Карлос Госн, шеф ривалске компаније и другог највећег јапанског произвођача аутомобила, Nissanа, задржао је позицију најплаћенијег директора у Јапану, уз зараду од 988 милиона јена (7,72 милиона евра) у фискалној години закључно са мартом 2013. Госну се приписује спасавање Nissanа са ивице банкрота, што се помиње као разлог за његово повећање плате.

Међутим, чак и његову зараду су надмашиле плате колега у САД, гдjе је шеф Форда, Ален Малали, зарадио 21 милион долара (око 16 милиона евра), док је директор Генерал Моторса, Ден Ејкерсон, примио плату од 11,1 милиион долара (8,44 милиона евра).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана