Колико трају гуме?

B92
Колико трају гуме?

Постављањем овог питања, отварају се двије теме: колико гуме могу трајати од монтирања на возило и колики је животни вијек гуме од силаска са фабричке траке до тренутка када она више није употребљива?

С обзиром да стил вожње, тежина терета и одржавање прописаног притиска утичу на животни вијек гуме од тренутка када она постане саставни дио возила, бавићемо се другом темом. Дакле, да ли је гума кварљива роба? Да ли њене карактеристике ишчезавају након што гуме непродате остану заборављене на рафу у продавници? Колико је важна старост гуме при куповини? Када би продавци требало да повуку гуме из продаје?

Као прво, гуме нису кварљива роба, али је веома важно у каквим се условима чувају. Продавнице гума морају одржавати одређену температуру и пазити да гуме не буду изложене сунцу дуже вријеме. Зато се не препоручује куповина гума које већ неколико мјесеци стоје у излогу.

Гуме немају рок трајања. Нигдје не можете наћи ознаку "употребљиво до". Када купујете гуме, наравно да ћете се распитати које године је направљена. То можете и сами видјети на бочној страни гуме. Ознака DOT представља датум производње гуме и обично је изражена у форми DOT и четвороцифрени број. На примjер, ознака DOT1210 значи да је гума произведена у дванаестој недељи 2010. године.

Нити гдjе пише, нити ће вам било који произвођач рећи колико гуме смију бити старе.

Међутим, често се наводи да гума не би требало да буде старија од шест година, од тренутка производње до момента куповине. Стручна мишљења се разликују од земље до земље.

Британско Национално удружење дистрибутера гума и стручњаци у Њемачкој тврде да се гуме могу продавати пет година од датума производње. Са друге стране, из Националног гумарског удружења Јапана истичу да се гуме повлаче из продаје након 10 година од датума производње. По ријечима Њемачког удружења вулканизера и трговаца гума (BRV), гуме до 3 године воде се као фабрички нове, а гуме до пет година важе само као нове.

Гуме новије производње привлачније су за купце, али су оне мало старије често на попустима јер су продавци свjесни чињенице да се теже продају. Међутим, произвођачи кажу да би гуме које су сишле са фабричке траке требало да одстоје најмање шест мjесеци да би се хемијски процеси у њима завршили. У саставу гума налази се велики број антиоксиданаса који спречавању пропадање гуме током 12 година.

А шта је са протектираним гумама? (Протектирање гума је процес којим се искоришћене гуме "оживљавају" замjеном истрошеног или оштећеног газећег слоја новим.)

Животни вијек протектиране гуме почиње када се она произведе, а требало би их замјенити послије највише 10 година. За ове гуме се не може са сигурношћу рећи рок трајања, посебно ако се ради тотална обнова у сервису или код вулканизера. Зато увијек треба узети у обзир датум производње.

На крају, имајте у виду да гума почиње да стари тек када је монтирате на возило. Послије тога искључиво од вас зависи колико ће трајати.

Прочитајте шта све утиче на животни вијек гуме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана