Колико су данашњи аутомобили безбједни: Прије 10 година овакав судар не бих преживио

ГС
Foto: Илустрација

Процијењује се да је сила судара била као да је возач ударио у препреку брзином од 160 km/h.

Колико су аутомобили напредовали у посљедњој деценији на пољу безбједности? Најбоље је ово објаснити практичним примјером.

Амерички Институт за безбједности на путевима (IIHS) је америчко удружење слично EuroNCAP-у у Европи и његов примарни циљ је унапређење безбједности на путевима. Адриан Лунд је радио у IIHS-у више од 30 година, а посебно је надгледао побољшања безбједности возила у последње двије деценије. Предсједник IIHS-а био је од 2006. до 2017, пише Ревијахак.

Иронијом судбине, на крају је осјетио на сопственом примјеру колико су важни напори његове организације, али и свих других који инсистирају на унапређењу безбједности. У видеу који је објавио IIHS, Лунд се присјећа шта се догодило када је доживио судар у свом BМW-у 540i из 2020.

Било је рано суботње јутро у августу, Лунд је процијенио да је возио око 100 km/h ауто-путем 95. Тада се изненада испред њега појавио BМW 228i из 2016, возећи у погрешном смјеру и ударио га у предњи дио.

"Да се ​​ова несрећа догодила прије 10 година, вјероватно сада не бих разговарао са вама", рекао је Лунд на снимку.

Лунд је повријеђен у несрећи, али је преживио. Нажалост, други возач није преживио, ријеч је о 29-годишњој жени, која је полукружно скренула на ауто-путу и кренула у погрешном смјеру. Испала је из возила јер није била везана појасом.

Специјалне зоне апсорпције судара, јачи материјали, ваздушни јастуци... Све то данас помаже, преноси Б92.

Узмите у обзир да је и несрећни возач јурио најмање 100 km/h и да је сила судара била стравична. Процијењује се да је сила судара била као да је возач ударио у препреку брзином од 160 km/h.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана