Kолико се стварна потрошња разликује од декларисане?

Агенције
Kолико се стварна потрошња разликује од декларисане?

Већина возача суочава се са чињеницом да њихови аутомобили троше више горива у односу на податке које произвођачи износе у спецификацијама својих модела.

Најновије истраживање еколошке организације Transport & Environment (Т&Е) показује да је стварна потрошња аутомобила на европском тржишту у просjеку већа за 31% од фабрички декларисане.

У извjештају се износи податак да је одступање између реалне и каталошке потрошње све веће. Ова разлика је 2001. износила 8 одсто, а 2013. године чак 31%.

Т&Е наводи да највеће неслагање постоји код Мерцедесових возила и да износи чак 40%.

Организација сматра да ће до 2020. возила у просjеку трошити око 50 одсто више горива него што је декларисано, ако ЕУ дозволи произвођачима да и даље тестирају потрошњу по постојећим, застарjелим стандардима.

Како тврде у Т&Е, постојећи тестови нису репрезентативни за савремене моделе аутомобила и стилове вожње, и садрже доста "рупа у прописима" које произвођачи користе како би постигли боље резултате.

Наводи се да аутомобилске компаније приликом тестирања користе посебно припремљене прототипе, да приљепљују тракама спојеве између различитих дијелова каросерије, повећавају притисак у гумама, изводе тестове на већим надморским висинама и по вишим температурама ваздуха...

Због тога власти Европске уније желе да од 2017. уведу реалистичнију, глобалну WLTP тест процедуру. Међутим, неке од земаља чланица, под притиском произвођача аутомобила којима нови тест не одговара, желе да одложе ступање на снагу новог обавезног теста бар до 2022. године.

Т&Е је објавио и податак да неусаглашеност стварне потрошње са фабричким спецификацијама добијеним на тестовима, власнике аутомобила у ЕУ годишње у просjеку кошта 500 евра.

Наглашава се да штета због "лажних" податак о потрошњи није само економски већ и еколошки проблем, с обзиром да се и фабрички декларисане емисије угљен-диоксида разликују од реалних. Т&Е тврди да сви аутомобили у ЕУ у стварности у атмосферу годишње испусте 1,5 милијарди тона ЦО2 више у односу на количине наведене у спецификацијама модела.

Моторна возила одговона су за 15% од укупне емисије угљен-диоксида у Европи. Према новим прописима које је усвојила ЕУ, произвођачи су у обавези да 2015. снизе просjечну емисијиу ЦО2 по аутомобилу на 130 г/км, а до 2021. на 95 г/км.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана