Kолико кошта Обамина лимузина?

Aгенције
Kолико кошта Обамина лимузина?

Предсjеднички аутомобил којим се вози Барак Обама једно је од најбезбjеднијих возила такве врсте. Сигурност мора да има и своју цену, а у случају овог специјалног Cadillaca она износи 1,5 милиона долара (1,1 милион евра) колико коштају неки од најскупљих супер-спортских аутомобила данашњице.

Представљена 2009. почетком првог Обаминог мандата, предсjедничка лимузина популарно названа "звијер" израђена је у 12 примјерака у одјељењу за развој и истраживања компаније General Motors у Детроиту. У председниковој Тајној служби аутомобил описују као "камионет који само изгледа као лимузина".

"Звијер" је предимензионирана у сваком погледу. Почевши од масе од близу 7 тона, преко потрошње која прелази 60 l/100 км, па до дебљине заштитних панела и прозора.

Заштитни оклоп на вратима дебео је 20, а стаклене површине 13 цм, а резервоар за гориво има сопствени оклоп како би се спријечило да буде пробијен у случају евентуалног напада на возило.

Аутомобил је опремљен и аутоматским противпожарним системом, камером за "ноћни вид" која је смјештена на предњем дијелу лимузине и специјалним механизмом за закључавање и спречавање продора у возило.

Кабина овог Cadillacа, који за погон користи V8 мотор, заштићена је и у случају напада хемијским оружјем, што значи да је потпуно непропусна за ваздух споља.

Упркос свему томе, догађало се да "звијер" закаже када су у питању неке једноставне ствари. ПосЉедњи такав случај који је забиљежен у медијима догодио сеприликом посјете америчког предсједника Израелу у марту 2013.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана