Колико кошта литар бензина у Венецуели?

Aгенције
Колико кошта литар бензина у Венецуели?

Захваљујући великим залихама нафте, Венецуела је постала један од водећих свјетских извозника овог енергента. Корист од тога имају и становници ове државе који посједују аутомобиле, с обзиром да цијена литра бензина у Венецуели износи један евроцент.

Овакве, за наше услове невјероватне, цијене горива у Венецуели су на снази већ деценијама. Осим великих залиха нафте којима располаже ова јужноамеричка земља, разлог због чега је бензин у Венецуели толико јефтин лежи у одлуци владе те државе.

Ипак, цијене нафтних деривата могле би ускоро да порасту. Нова влада предсједника Ницоласа Мадура тврди да субвенције због којих је гориво толико приступачно становништву, коштају државу више од 9,1 милијарде евра на годишњем нивоу.

"Као нација богата нафтом, логично је да имамо ниже цијене горива у поређењу са другим земљама", каже Мадуро. "Али то треба да буде наша предност као државе, а не хендикеп. Међутим, у случају када је напојница коју оставите на пумпи већа од суме коју издвојите да бисте напунили резервоар, то онда постаје хендикеп за државу", објашњава предсједник Мадуро.

Иако би због економске кризе Венецуели добро дошли додатни приходи од продаје горива на домаћем тржишту, неизвјесно је да ли ће влада заиста подићи цијене бензина. Посљдњи пут када се нешто слично покушало, прије више од две деценије, у Венецуели су избили велики немири у којима је погинуло неколико стотина људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана