Колико горива вам остаје "на резерви"?

GS
Foto: X.com

Неке ће возаче ухватити паника, а неки ће искусно циједити посљедњу кап из резервоара, што није препоручљиво јер може доћи до оштећење пумпе горива (не подмазује се како би требала), а и филтер могу ући ситне нечистоће или талог с дна резервоара.

Много је мјерења и истраживања, али само ви знате колико вам аутомобил у просјеку троши, а то је најважнији податак. Претпоставља се да на резерви остаје око пет литара горива, али до тачне количине ћете доћи на најједноставнији начин. Кад се укључи резерва, брзо на бензинску станицу и напуните резервоар до врха. Одузмите тај број од капацитета резервоара у творничким подацима и добили сте количину горива која вам остаје након што се укључи лампица. Погледајте и просјечну потрошњу па упоредите с количином горива која вам је остала у резервоару.

С неким возилима пријећи ћете више од 70 км на резерви, с другима мање од 40 км, а све зависи и о стилу вожње, возите ли у граду или на аутопуту, гдје се конзумира више горива или на цестама с ограничењем 80 км/х гдје ћете бити најекономичнији. Међутим, због вашег душевног мира и сигурности увијек је добро знати колико горива остаје у резервоару након што се укључи жута лампица, преноси РевијаХак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана