Колико дуго можете да возите аутомобил на “резерви”?

Г.С.
Колико дуго можете да возите аутомобил на “резерви”?

До тачне количине доћи ћете на лак начин.

 

Жута лампица упозорава да треба да свратимо до најближе пумпе.

Све нас ухвати паника када се укључи жута лампица на инструманталној табли која сугерише да нам понестаје горива. Постоје и они који знају како искусно да искористе гориво до краја, иако се не препоручује јер ће довести до оштећења пумпе за гориво, а у филтере горива могу ући нечистоће са дна резервоара.

Много истраживања је урађено када је у питању колико још аутомобил може да пређе с резервом горива, али сваки власник аутомобила треба да зна колико му ауто у просјеку троши.

Око пет литара остаје на резерви, али да бисте добили тачан податак примијените овај метод. Када се укључи лампица, отиђите на пумпу и напуните резервоар до врха. Одузмите тај број од капацитета горива у фабричким подацима (нпр. 55 минус 49). Добили сте количину горива која вам остаје у резервоару након што се упали лампица.

С неким аутомобилима прећи ћете више од 70 км на резерви, а са другима мање од 40, а доста зависи и од стила вожње, такође и од тога куда возите: селу, граду или аутопуту. Свакако ћете на аутопуту, гдје је ограничење мање, бити најекономичнији.

Послије овог савјета свакако ћете бити мирнији јер ћете знати колико горива вам остаје у резервоару укључивањем жуте лампице, преносе Новости.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана