Колико ће странци плаћати путарину кроз Њемачку?

Агенције
Колико ће странци плаћати путарину кроз Њемачку?

Њемачки парламент усвојио је крајем марта закон којим се од 1. јануара 2016. уводи путарина за сва страна путничка возила и мотоцикле који користе аутопутеве у тој земљи. У зависности од тога колико дуго планирају да се возе кроз Њемачки, возачи ће бити у обавези да набаве десетодневну, двомјесечну или годишњу вињету.

 

Крајем 2015. године биће стављена тачка на бесплатну вожњу по њемачким аутопутевима. У суштини, ова одлука њемачког парламента погодиће само странце, с обзиром да су њемачки држављани и до сада плаћали путарину кроз порез на возила.

Прије доношења закона, из Европске уније су упозоравали да би одлука да само страни возачи морају да плаћају путарину представљала вид дискриминације. Зато ће и домаћи возачи морати да имају вињете, а висина пореза који плаћају биће умањена за вриједност вињете.

Што се странаца тиче, они ће моћи да бирају између вињета које важе 10 дана, 2 мјесеца или једну календарски годину. Цијена ће зависити и од старости аутомобила, кубикаже мотора возила и емисије штетних гасова.

Тако ће страни возачи путничких аутомобила и мотоцикала од 1. јануара 2016. за десетодневну вињету морати да издвоје 5, 10 или 15 евра, у зависности од тога колико њихово возило загађује животну средину.

По истом принципу, двомјесечна путарина коштаће између 16, 22 или 30 евра.

Они који процјене да ће у дужем временском периоду и чешће користити њемачке аутопутеве током једне календарске године, могу да се одлуче за годишњу вињету која ће у просјеку коштати око 88 евра а цијена најскупље вињете неће прелазити 130 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана