Колики је профит Ферарија по једном аутомобилу, а колики Тесле?

ГС
Foto: Илустрација

Италијански произвођач је апсолутни рекордер у овој категорији.

Већина произвођача аутомобила остварила је већи профит прошле године, упркос мањем броју продатих возила. Ферари је у тој категорији и даље шампион аутомобилске индустрије, а слиједи Тесла, али профит америчког произвођача електричних аутомобила далеко је од италијанског бренда.

Прошле године Ферари је остварио око 94.500 евра профита по аутомобилу. Тесла је на другом месту са више од 6.100 евра добити по продатом возилу, показује анализа коју је објавио портал Мотор1.

Нису само Ферари и Тесла добро прошли. Извештај показује да је 19 највећих произвођача аутомобила у свијету у просјеку зарађивало више новца по продатом аутомобилу прошле године него 2020.

Иначе, у просјеку, профит је пао са 1.168 евра по продатом аутомобилу у 2019. на 811 евра у 2020, да би се прошле године повеćао на чак 1.903 евра по возилу.

Произвођачи су се прилагодили пандемији и недостатку чипова, који су погодили аутомобилски сектор. Наиме, према експертима, индустрија се углавном фокусирала на производњу најпрофитабилнијих модела као што су СУВ и електрична возила.

Осим тога, смањени су попусти, а повећане малопродајне цијене аутомобила. ­

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана