Кола се на Београдском сајму купују као алва

Новости.рс
Кола се на Београдском сајму купују као алва

Београд - Незапамћено интересовање купаца и посјетилаца на овогодишњем Међународном салону аутомобила у Београду.

Салон аутомобила у Београду ове године је у знаку осмијеха. Овога пута умјесто прелијепих хостеса, које као и увијек својим осмјесима украшавају штандове, највише разлога за радост имају продавци.

Разлог је јасан - према незваничним подацима, само за викенд, први од два Салона који траје девет дана, односно до 2. априла, продато је више од 1.500 аутомобила. То је скоро половина од прошлогодишње продаје која је износила укупно 3.000 комада, што је била највећа продаја још од 2008. године, пишу Вечерње новости.

"Немамо још тачан податак, али велики број увозника са којима сам разговарао каже да продаја никада није била боља, и то првих дана Салона. Скоро сви су продали по педесетак возила", каже Милош Петровић, предсједник Српске асоцијације увозника нових аутомобила.

Ако се зна да на Салону излажу 34 аутомобилска бренда, рачуница је јасна. Иако не желе званично да причају, нити сви продавци да кажу тачне цифре о броју продатих возила, нема никога ко не тврди да продаја иде као никада и да народ купује возила као алву.

При томе се не продају само најјефтинија возила него и она из премијум класе. Већ првог дана из "Мерцедеса" су саопштили да су продали све најскупоцјеније моделе од којих су неки вриједни и 260.000 евра. Београдски "Делта ауто" је продао, рекоше нам јуче, више од 30 БМВ возила и "минија".

Слично је и у "Поршеу СЦГ" заступнику "аудија", "голфа" и "сеата". "Рус ауто", који продаје "ладе" је продао све што је имао и сада прима поруџбе за "лајке" које су у распону цијена од 7.100 до 12.500 евра.

На штанду "ФКА Србија" која продаје "фијат", "алфу", "џип", "мопар","абарт" и "фијат професионал" не памте овакве гужве.

"Најбоље се продаје "фијат типо" и то скупљи пакети опреме. Колико тачно је продато возила још не могу да кажем али је оквирно, то већи број него лане, сасвим сигурно", каже директор маркетинга "ФКА Србија" Борис Чучковић. - Велико је интересовање и за луксузне брендове "алфу" и "џип", поготово за хит СУВ "стелвио" који је стигао одмах послије Женеве.

Велики адут "Фијата" је куповина возила уз рециклажу и попусте који иду и до 4.700 евра па тако чак три сјајна возила "500Л", "типо" и "500" коштају мање од 10.000 евра.

Иако у ФЦА не желе да кажу број продатих возила јасно је да је "фијат" поново најпродаванији бренд, бар засад јер до краја Салона има још доста времена.

Компанија "Гранд моторс" је саопштила да је за прва три дана сајма продала више од 130 возила марке "форд", "волво" и "инфинити". Купљен је и прелијепи "мустанг", вредан више од 40.000 евра.

Руке трљају и у "Кији", "Хјундаију", "Мазди", "Нисану"...

Заступник "Сузукија" београдски "Еуро сумар", како каже Милош Петровић, направио је прави бум новим моделима и повољним цијенама. "Продали смо 45 возила, највише "витара"", каже Андрија Ђурашевић из "Еуро сумара".

"Шкоде" наш народ изгледа баш воли па је продато више од 100 возила овог бренда, "Ситроен" је продао 63 аутомобила, "Пежо" чак 55, "Рено" је до јуче продао 45, "Дачија" 40 возила.

"Тојота" је продала око 60 аутомобила а највеће интересовање влада за "јарисом"...

Већина скупљих возила продаје се за кеш, а код јефтинијих тај однос је нешто повољнији у корист купаца који до новог возила долазе уз помоћ кредита.

Забиљежен је и рекордан број продатих улазница. У суботу је продато 19.000 а у недјељу невероватних 25.000 улазница.Више од 50.000 за прва три дана! Ако се зна да је прошле године продато укупно 140.000 улазница, све је много јасније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана