Којим маркама аутомобила најбрже пада вриједност

B92
Foto: Seat

Чим нови аутомобил изађе из салона, одмах губи добар проценат малопродајне цијене. Док вриједност возила наставља да се смањује током времена, неким брендовима она ипак брже пада него другим.

 

Да би утврдио којим маркама аутомобила највише пада вриједност, CarVertical је анализирао више од 72 милиона података између 2019. и 2022. године у САД, Европи и Аустралији.

Porsche најбоље држи вриједност
Porsche (-64,4 одсто), Jeep (-84,4 одсто) и МИНИ (-85,5 одсто) су три бренда којима најмање пада вриједност, дакле они задржавају највећу вриједност кад се најнижа тржишна цијена половног аутомобила одузме од почетне цијене.

Тако ће, на примјер, Porschе, у просјеку, након 25 година изгубити 64,4 одсто своје вриједности, док ће Lexus у истом периоду изгубити чак 89,9 одсто своје вриједности.

"Класичнији" брендови, као што су Hyundai и Тоyота, такође се појављују међу возилима са високом преосталом вриједношћу.

Та возила су приступачнија и обично имају ниже трошкове одржавања, што повећава њихову пожељност међу купцима половних аутомобила.

Док неки премијум брендови као што су Јагуар, Ланд Ровер и Lexus имају тенденцију да им мање пада вриједност, то није увијек случај.

Многи премијум брендови аутомобила губе процентуално више вриједности у односу на своје јефтиније конкуренте.

Брендови аутомобила којима највише пада вриједност током година су Ауди и Сеат.

У ствари, отприлике половина брендова на лошијем крају ове табеле пада вриједности аутомобила су премијум класе. Иако потрошачи воле Инфинити, БМW и Волво, њихова вриједност се временом значајно смањује.

Поређења ради, аутомобили марке Тоyота достижу најнижу вриједност са 19 година, док је код БМW-а то 21. година. Ипак, возила марке Тоyота губе око 88,7 одсто вриједности, док код БМW-а тај проценат износи 93,8 одсто. Који фактори узрокују те разлике?

"БМW и други брендови луксузних аутомобила обично имају функције и технолошка побољшања која купци половњака не цијене. Ако можете да приуштите нови БМW, Мерцедес-Бенз или Ланд Ровер, вјероватно желите сав луксуз и иновације које можете да добијете. Особа која тражи полован аутомобил даје предност цијени и трошковима одржавања у односу на све непотребне функције. Зато је половна Тоyота за многе купце привлачнија од БМW-а", објашњавају у компанији ЦарВертицал.

Власници Аудија (-96,2 одсто), Сеата (-95,8 одсто) и Шкоде (-95 одсто) такође ће се суочити са великим губитком вриједности свог аутомобила након 25 година.

Половни аутомобили достижу најнижу вриједност у различитим фазама
Према истом истраживачима, просјечна старост возила којима је највише пала вриједност је 20-23 године. Међутим, различити брендови аутомобила достижу најнижу вриједност у различитим фазама.

Порсцхе и МИНИ најмање коштају кад напуне 15 година. Кад достигну то годиште, вриједност поново почиње да им расте. Добро очувани модели могу бити вриједна инвестиција.

Исузу, Сузуки, Киа и Dacia су на супротној страни спектра - достижу цјеновно "дно" тек са 30 година.

Ако се неки модел сматра раритетом, вриједност тог аутомобила може значајно да расте током времена. Деведесетих, БМW је направио само 891 примјерак модела М5 Е34 Тоуринг. Њих 20 је имало посебно име  Електа - и прављени су за италијанско тржиште.

Поред 3.8-литарског мотора од 335 КС, ови каравани су такође имали нарочиту боју каросерије и дизајн ентеријера. Наћи половну Електу данас је као тражење игле у пласту сена. Љубитељи аутомобила морају да буду спремни да потроше најмање 100.000 УСД ако мисле да је паркирају у својој гаражи.

Такође, док ће обичан аутомобил вјероватно завршити на депонији за 20-30 година, Porsche или Јагуар са документованом сервисном књижицом и беспријекорном историјом временом може постати још вреднији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана