Који су најгори аутомобили по избору Top Gearа?

Aгенције
Који су најгори аутомобили по избору Top Gearа?

Иако ни сами аутори серијала нису сасвим сигурни који би се све модели могли наћи на овој листи, BBC је подсjетио на неколико аутомобила за које Top Gear није имао ријечи хвале.

Приликом критиковања неког модела аутомобила, аутори серијала Top Gear најчешће се руководе личним разлозима, иако су понекад њихове опаске засноване на објективним чињеницама. Због тога, када је ријеч о најгорим аутомобилима, њихове ставове треба узети са резервом, јер је ова тема, уосталом као и сама емисија, прије свега забавног карактера.

Са листе аутомобила који су се нашли на удару Top Gearа, овог пута изостали су дежурни кривци, попут нашег Југа и других источноевропских возила, али зато нису били поштеђени поједнини луксузни модели и супераутомобили.

Ferrari F50 (1996)

Top Gear се никад није устручавао да налази замjерке Ferrariјевим моделима. Код модела F50, за који су утврдили да је један од најружнијих Ferrariја свих времена, нарочито им се није допао дизајн предњег дијела аутомобила.

Ипак, Ferrari F50 произведен је у преко 400 примјерака, који су у просјеку продавани по цијени од око пола милиона долара.

Цитроен Ц3 Cluriel (2003)

Ц3 Cluriel један је од оних аутомобила које је вероватно у стању да направи једино Цитроен - модел са иновативним рjешењима и дизајном по коме се издваја од осталих. Замишљен као посвета Цитроену 2CV, легендарном "спачеку", Ц3 Cluriel има платнени кров који се може спаковати у гепек. Осим тога, аутомобил се скидањем лукова кровних носача може претворити у класични кабриолет.

Међутим, ако вас у вожњи без крова затекне киша (којом су Британци природно опсjеднути) унутрашњост аутомобила претвориће се у каду с обзиром да сте кровне носаче, које сте скинули, морали оставити код куће јер не могу да се спакују у возило.

Lexus SC 430 (2002)

Овај спортски купе-кабриолет никако се није допао ауторима Top Gearа, који су његов изглед окарактерисали као "лоптаст са набујалим блатобранима".

Критике су ишле и на рачун тежине аутомобила, која је за један такав модел била превелика - маса празног возила прелазила је 1.700 кг.

Aлфа Ромео GTV 6 (1985)

Иако ознака GTV љубитеље Алфи подсjећа на успехе у рели шампионатима током шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека, модел GTV 6 настао је осамдесетих када је овај произвођач већ запао у проблеме.

Дизајн аутомобила, за који је залсужан Ђорђето Ђуђаро био је добро прихваћен, али је GTV 6 како наводи Top Gear имао механичких недостатака који су његов изглед ставили у други план.

Махиндра ЦЈ540

У Top Gearу признају да овом класичном теренцу, који је настао у Индији по лиценци чувеног модела Jeep CJ-3А (цивилне верзије војног возила Willus из Другог свjетског рата), са становишта механичке једноставности нема шта да се замjери.

Међутим, из возачке преспективе, овај малени теренац опремљен Peugeotдизел мотором, нема чиме да се похвали. Или, како кажу у Top Gearу: "Управљивост? Нула! Удобност? Нула! Употребљивост? Нула! Један од најгорих аутомобила на свијету? Апсолутно!"

Rolls-Royce Corniche (1972)

За све оне који мисле да је Rolls-Royce без мане, Top Gear подсjећа на модел Corniche. Према њиховим ријечима, овај аутомобил тежак 2,2 тоне, упркос 6.75 литарском В8 мотору, имао је разочаравајуће перформансе, захваљујући између осталог и бесмисленом тростепеном аутоматском мењачу из General Моторса.

Можда је изгледао раскошно, имао луксузну кабину и био ручно прављен, али, да цитирамо Џереми Кларксона: "Када су вам рекли да је аутомобил ручне израде, то је само још један од начина да вам кажу да ће вам отпасти врата."

Lincoln Continental Mark IV (1972)

Top Gear нема ријечи хвале за већину америчких аутомобила из седамдесетих година. Ипак, ако би морали да се одлуче за један, то би био овај Continental који се производио од 1972. до 1976.

Осим што је био управљив "као реморкер", имао је и класичне стилске промашаје попут стандардног винилног крова. Иако су прве верзије имале завидних 365 кс, због прописа о штетним емисијама каснији модели развијали су, за тако велики аутомобил, скромних 212 кс.

Cadilac Cimarron (1982)

Мада је то тешко замислити, Cimarron је далеких осамдесетих био представљен као аутомобил који ће се на америчком тржишту супротставити BMW-у Е30 Серије 3. Безуспjешно.

Чак и General Мотор није био сигуран како да купцима презентује овај модел, па је продавцима у почетку препоручио да не наглашавају да је то Cadilac, већ да га рекламирају као "Cimarron, којег производи Cadilac".

Такође, Cimarron је тешко могао да се издвоји из гомиле сличних модела General Моторса базираних на незадовољавајућој "Ј" платформи, коју су користили и Buick, Hhevorlet, Oldsmobile, Pontiac, Holden, Opel, Vauxhall, па чак и Isuzu.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана