Који половњаци су били најтраженији у 2014 у Србији?

Б92
Који половњаци су били најтраженији у 2014 у Србији?

Који половни аутомобили су најтраженији и најпродаванији у Србији, колико су возачи спремни да издвоје за куповину возила и који су основни критеријуми којима се руководи просјечан купац у Србији приликом одабира половног аутомобила, истраживао је сајт polovniautomobili.com.

Возачи у Србији дефинитивно највише воле њемачке аутомобиле и како ствари стоје, то се још дуго неће промјенити. Напротив, ова наклоност постала је традиција.

Најбољи доказ за ову констатацију јесте податак да су од пет најтраженијих марки половних аутомобила у овој земљи на прва четири мјеста њемачки произвођачи.

Редослед је слиједећи: најтраженији су Volkswagen модели, а затим слиједе Опел, Ауди, BMW и „уљез" међу Нијемцима, ФИАТ.

За овом групом слиједе Renault, Мерцедес, Peugeot, Форд и Цитроен. Ова друга група возила показује да француске марке (Renault, Peugeot и Цитроен) само донекле могу да парирају њемачким.

Мора се, међутим, нагласити и да је потражња за Renault и Мерцедес половним возилима свега за коју децималу нижа од петопласираног ФИАТ-а.

Анализа показује да је тржиште половних аутомобила у Србији и даље је у бољој ситуацији него тржиште нових, али се по избору возила и карактеристикама потражње може закључити да је куповна моћ грађана још увијек ниска.

Грађани и даље на прво мјесто приликом куповине половног аутомобила стављају свој буџет иако су им жеље често другачије.

Први критеријум је цијена половњака, а затим потенцијални купац размишља и о трошковима регистрације, одржавања и приступачности дијелова.

Најтраженији модели половних аутомобила

Још је занимљивије када се погледа који су то модели који се у Србији највише гледају, а који купују.

Заправо, највеће интересовање влада за моделом Ауди А4 јер возачи овај аутомобил сматрају добром куповином када се посматра однос цијене, квалитета и престижа бренда.

За 5.000 до 6.000 евра може се купити примијерак овог модела произведен 2003. или 2004. године.

Међутим, оно што је реалност јесте да је куповна моћ  становништва Србие сувише мала како би се приуштило такво возило, па у пракси то ипак буде ФИАТ Пунто који је знатно јефтинији.

Отуда се овај модел и налази на другом мјесту по интересовању и продаји. За њим следе VW Голф 4 и 2, а затим следи BMW Серије 3, за којег важе исте карактеристике као и код горе споменуте Ауди „четворке".

Иако за њим влада значајно интересовање, купци се ипак опредељују за приступачније половне аутомобиле као што су Renault Меган, ФИАТ Стило или Опел Астра Г.

Земља дизелаша

Занимљиви су подаци о томе какве су карактеристике половних аутомобила које возачи у Србији купују, посебно када је ријеч о гориву.

Оно што прво пада у очи јесте да су убједљиво натраженија возила са дизел мотором и да њих преферира 63% возача, што недвосмислено показује је Србија земља „дизелаша".

Бензин је први избор за њих 17%, комбинација бензина и гаса за 8%, док за 12% возача то није посебно важно питање.

Возила на метан, електрични и хибридни погон у Србији се траже на нивоу статистичке грешке.

Кубикажа и цијена - најбољи показатељи куповне (не)моћи

Већ годинама уназад наши возачи практично и не купују аутомобиле који имају више од 2.000 кубика јер је по садашњим правилима регистрација за њих знатно скупља.

Ако и могу некако да себи приуште полован аутомобил пристојног годишта, нису расположени да за њега сваке године плаћају скупу регистрацију, што јесте случај са возилима чији мотори имају радну запремину преко два литра.

Око 85% возача купује аутомобиле до 2.000 кубика, а свега 15% може себи да приушти већу кубикажу.

Када је ријеч о цијенама, највише се траже возила вредности између 2.000 и 3.000 евра, затим је велики број оних који, нажалост, могу да купе само возила од 1.000 до 1.500 евра, за њима слиједе купци који аутомобил плаћају између 4.000 и 5.000.

 

Најпопуларнија боја аутомобила у Србији је металик сива и њу као први избор бира 30% возача. Затим слиједе црна (14%), плава (10%) и бијела (8%).

Када је ријеч о броју врата, 76% возача бира аутомобиле са 4 и 5 врата, а 24% са 3.

По каросерији први избор су лимузине (33%), слиједе хечбек (31%), караван (17%), миниван (7%) и остали.

Најскупљи половни аутомобили на тржишту

И за крај једна занимљивост. Иако је општа криза, на српском тржишту половних аутомобила могу се наћи заиста репрезентативни модели који као половни коштају више него већина нових:

Porsche Panamera disel (2013) 95.000 евра
BMW М6 Coupe (2012) 93.000 евра
Porsche Panamera 4С (2010) 80.000 евра

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана