Који аутомобили су најподложнији пожарима

G.S.
Foto: Ilustracija

С времена на вријеме стижу вијести о произвођачима који повлаче електрификоване моделе због опасности од пожара у батеријама. Можда најозлоглашенији је случај Шевролет Болта ЕВ, који је Генерал Моторс коштао стотине милиона долара, али није једини: Форд Куга плуг-ин хибрид, Хjундаи Кона или БМW плуг-ин хибриди морали су такође бити опозвани због опасности од пожара, преноси Б92.

Да ли се може рећи да је пожар ризик са којим се треба помирити уколико посједујете електрични аутомобил? Вјероватноћа је мала, али постоји.

Међутим, постоје подаци који показују да је ризик од пожара у електричном аутомобилу много мањи него у возилима са бензинским мотором, према студији која је прикупила податке од америчког Националног одбора за безбједност саобраћаја.

Према подацима прикупљеним у студији, у Сједињеним Државама су 2020. године пријављена 52 пожара на електричним аутомобилима, што је 25 пожара на сваких 100.000 продатих електричних аутомобила.

Међутим, било је 199.533 пожара на бензинским аутомобилима, што је еквивалентно 1.530 пожара на сваких 100.000 продатих аутомобила.

У студији се наводи да су пожари у електричним возилима знатно рјеђи него у бензинцима: према подацима које је прикупио АутоИнсуранцеЕЗ, вјероватноћа да ће се бензински аутомобил запалити је десет пута већа него да ће се пожар десити на електричном возилу.

Број је сличан оном који је прије неког времена објавио Тесла, увјеравајући да су 11 пута веће шансе да ће се пожар догодити у аутомобилу на бензин него у електричном.

Међутим, највјероватније је да ће од пожара страдати хибридни аутомобили. У аутомобилима ове врсте забиљежен је 16.051 пожар, што је еквивалентно 3.474 пожара на сваких 100.000 продатих хибридних аутомобила у САД.

Удио је знатно већи него у случају бензинских и електричних модела, што је са друге стране логично, узимајући у обзир да хибриди имају два главна запаљива елемента: гориво и батерије.

Оно што је сигурно је да је пожар у електричном аутомобилу најчешће много теже угасити због саме хемије батерија, екстремно високе температуре и могућности накнадног пожара, што све захтијева посебну интервенцију ватрогасаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана