Који аутомобили су били најбезбjеднији у 2015. години?

Агенције
Који аутомобили су били најбезбjеднији у 2015. години?

EuroNCAP је сумирао резултате тестова из 2015. и прогласио побjеднике у области безбjедности у осам категорија.

Сваке године независна организација која се бави испитивањем безбjедности возила на европском тржишту испитује на десетине нових модела.


Након извршених тестова судара и анализе електронских система асистенције, аутомобили се оцjењују у четири области: безбjедност одраслих путника, безбjедност дjеце у возилу, безбjедност пjешака и безбедносни системи асистенције возачу.

На основу добијених резултата у све четири категорије, возилу се додjељује коначна оцjена сведена на број звjездица (1-5).

С обзиром да се модели различитих класа не могу директно упоређивати само помоћу додjељених звjездица, EuroNCAP на почетку сваке године даје преглед најбезбjеднијих возила по категоријама за претходну календарску годину.

Сва тестирана возила у 2015. подијељена су у осам категорија, а поједине класе су изостављене јер је у години која је иза нас испитан исувише мали број модела из тих аутомобилских сегмената.

За најбезбеднији у класи великих СУВ модела проглашен је Volvo XC90.

Најсигурнији мали СУВ у 2015. био је Мерцедес ГЛЦ (насљедник "коцкастог" ГЛК).

Међу великим породичним аутомобилима титулу најбезбjеднијег у класи однео је нови базни модел компаније Јагуар, лимузина XE.

Према EuroNCAP-у, најбољу заштиту у класи малих породичних возила обезбjеђује луксузни компактни хечбек Инфинити Q30.

У категорији која је можда и најинтересантнија за љубитеље четвороточкаша - такозвана "супермини" или класа градских аутомобила - титула најбезбеднијег у 2015. припала је новој Hondi Jazz.

Велики МПВ аутомобил који пружа најбољу заштиту у поређењу са осталим новим сродним моделима на европском тржишту је Форд Galaxy, док је исто звање у категорији малих МВП возила додељено моделу VW Touran.

На крају, најбезбjеднији модел у класи "роадстер спорт" је Мазда MX-5.

Важно је напоменути да је упркос пооштравању критеријума из године у годину и у 2015. највећи проценат тестираних модела освојио максималних 5 звjездица и да су разлике у безбjедносним особинама најбоље оцjењених аутомобила веома мале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана