Које системе возачи најчешће искључују?

Nezavisne
Foto: unsplash

Већина модерних аутомобила је опремљена аутоматизованим безбједносним системима који покушавају да спријече сударе. Упркос њиховој ефикасности, неким возачима сметају па их често искључују. Студија показује које системе возачи најчешће искључују.

Нови аутомобили данас долазе с бројним системима активне безбједности од којих се очекује да ће помоћи возачу у опасним ситуацијама и омогућити безбједно путовање аутомобилом. То су системи попут аутоматског кочења, помоћи у откривању возила у мртвом углу и упозорења о напуштању траке, заједно с прилагодљивим темпоматом и системима помоћи при одржавању траке. Неки људи виде ове системе као корак према аутоматизованој вожњи, док их други једноставно виде као сметњу, пише Ревија ХАК.

Што се тиче возача, они често те системе третирају као непријатности па их зато обично гасе када имају прилику за то. И то упркос анализи Цонсумер Репортса која је открила да би ови системи могли да преполове смртне случајеве на путевима ако би постали стандардни на сваком новом возилу.

Ерие осигурање је недавно наручило истраживање у САД спроведно на 500 власника модерних возила. Студија је показала да возачи искључују систем активне безбједности углавном зато што им сметају или чак збуњују. Налаз је у складу с другом студијом коју је спровело Америчко аутомобилско удружење (ААА) која је показала да системи помоћи не раде досљедно у стварним саобраћајним ситуацијама.

Ериева анкета открива да возачи најчешће гасе адаптивни темпомат, који користи радар за одржавање прописане удаљености од возила испред вас. Готово трећина (30 одсто) возача искључује ову карактеристику јер желе да осјећају контролу над возилом. Друга на листи је помоћ при одржавању унутар траке, с 25 одсто возача који признају да искључују ову опцију. Исто тако, 21 одсто возача искључује системе упозорења за напуштање траке јер се пречесто пале. Чак 22 одсто возача онемогућава систем упозорења на умор или мањак пажње, а разлог је тај што генерише превише лажних упозорења.

Затим слиједе аутоматско кочење у случају опасности од судара и надзор мртвог угла. Ове системе искључује 11 одсто, односно 9 одсто возача. На крају, 6 одсто посто возача искључује камеру за паркирање. Заиста је нејасно зашто би то некоме сметало.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана