Које гуме су боље за кишу - зимске или љетње?

B92
Које гуме су боље за кишу - зимске или љетње?

Јасно је да су зимске гуме прављене за зимске услове и да своје карактеристике најбоље исказују на сњежном или леденом покривачу. Са друге стране, љетње гуме прављене су да одговоре на изазове усијаног асфалта.

Киша је неизбјежна појава током цијеле године. И ту возачи углавном имају дилему - да ли су када пада киша боље зимске или љетње гуме?

Од 1. новембра до 1. априла, по Закону, морате имати монтиране зимске гуме, када временски услови то захтјевају (снијег, лед, мраз), а током осталих мјесеци, мање због Закона, више због безбједности - љетње. Међутим, међу возачима постоји заблуда да зимске гуме имају боље перформансе када је подлога мокра.

Чињеница је да су зимске гуме дизајниране тако да пруже најбоље од себе на снијегу и леду. Оне имају специјалне шаре и блокове гуме који се "заривају" у снежни покривач. Смијеша од које су направљене је мекша да би биле флексибилније када температуре падну.

Зимске гуме пружају одлично пријањање при веома ниским температурама. Међутим, поставља се питање да ли зимска гума пружа максималне перформансе по влажном путу или по јакој киши?

Овдје возачи најчешће гријеше јер, и кад почне прољеће, често одбијају да замјене гуме, сматрајући да ће им зимске пружити већу безбједност на мокрој подлози. Истина је другачија.

Љетња гума поузданији је избор на влажном путу када је температура виша од 7 степени. Блокови газне површине чвршћи су па је на мокрој подлози омогућено боље пријањање. Када се на путу налази одређена количина воде, пријањање зависи од дезена шаре на газећем слоју, бочних и уздужних канала.

Многи стручњаци сложиће се са ставом да када пада киша, љетње гуме аутомобилу обезбјеђују бољу управљивост. Прије свега због чињенице да се при дизајнирању љетњих гума инжењери највише концентришу на способност гуме да одводи воду са газећег слоја, односно посебно обраћају пажњу на отпорност на аквапланинг.

То значи да љетње гуме имају шаре специјализоване да одводе воду са газећег слоја. Са друге стране, зимске гуме имају задатак да се "ухвате" за снијег на путу, а не да га одводе са површине гуме.

Наравно, и зимске гуме су отпорне на аквапланинг, али их љетње гуме у овом сегменту побијеђују. То би могло да послужи и као упозорење за возаче током зиме не искушавају превише своје гуме уколико се слој воде нађе на сњежном покривачу или асфалту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана