Које боје најбоље држе цијену аутомобила

GS
Foto: twitter

Ако купујете аутомобил намјеравајући да га продате за три године, желите да он задржи вриједност. Како можете да постигнете бољу препродајну цијену након три године? Купите аутомобил жуте боје.

Жута можда није најпопуларнија боја за аутомобил, али постоји довољно људи који желе жуту боју, наспрам броја поручених нових жутих аутомобила, да учини аутомобиле жуте боје пожељнијима од осталих на тржишту половних аутомобила.

Штавише, жута је међу најмање заступљеним бојама аутомобила а најчешћа је боја за спортске аутомобиле и друга возила мале производње која држе цијену релативно добро, пише сајт techlifesyle.com.

Многи би помислили да је бијела најсугурнији избор за спољашњост аутомобила, ако гледамо губитак вриједности. Испоставило се да није.

Бијела је заузела тек девето мјесто на листи од 13 боја коју је саставио портал iSeeCars на основу статистике која је обухватила 5,6 милиона нових аутомобила и 700 хиљада половњака купљених и продатих или замијењених између 2017. и 2020. године.

Беж је била друга "најсигурнија" боја, са губитком вриједности од 22,8 одсто за три године. Поређења ради, жута је за исто вријеме изгубила 20,4 одсто.

Вриједност бијелих возила је опала 38 одсто док су возила златне боје прошла најгоре од свих 13 боја, изгубивши чак 45,6 одсто вриједности за три године.

Боја возила је једна од примарних одлика које купци узимају у обзир након одабира марке и модела.

С обзиром на то да је препродајна цијена један од битнијих фактора који одређује колико ће вас посједовање новог возила "коштати" у коначном збиру, купци би требало да буду пажљиви приликом одабира боје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана