Која су кола то боља од Москвича?

Б92
Која су кола то боља од Москвича?

Чувена реченица коју је Бата Стојковић изговорио у филму "Балкански шпијун" најзад је добила повод да се појави и у наслову једне вијести!

Осим чувене реплике друга Чворовића, аутомобили из Совјетског савеза, који су својевремено су били веома цијењени, остали су упамћени и по свом правилном геометријском облику али и по томе да су били једни од пионира на домаћим друмовима који су користили гас умјесто бензина.

Осим уштеде новца у свакодневној експлоатацији, једна од караткеристика тог система био је и мирис гаса који је окруживао сваког Москвича. Интензитет и константо присуство тог мириса изазивали су осјећај неизвјесности стизања до одредишта и мучнине код просјечних путника.

Ипак, један Москвич, којем ће се дивити љубитељи руских аутомобила, нашао је свој пут из Мађарске преко Атлантског океана све до сунчане Флориде гдје ће моћи да ужива у заслуженој пензији.

Овај примјерак је произведен 1968. године и био је у власништву једног господина из Мађарске. Испод хаубе окер боје налази се бензинац који развија 50кс из 1400 кубика. Продавац каже да је послије 22 године мировања Москвич упалио из првог покушаја и да је прије тога било потребно само чишћење карбуратора.

Оглас је још увијек активан на сајту еБаy а почетна цијена Москвича је 3,500 долара. Више детаља и фотографија можете погледати овдје.

За крај, ова занимљивост не би била комплетна без сцене из Балканског шпијуна у којој Илија Чворовић, услијед немогућности да схвати млађу генерацију и њихов став према руској ауто индустрији, изговара легендарну реченицу:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана