Која је оптимална температура у кабини аутомобила зими?

ГС
Foto: Илустрација

Права температура у аутомобилу један је од кључних фактора који утичу на удобност возача и путника током вожње.

Иако се подешавање температуре у аутомобилу може чинити тривијалним, не знају сви возачи која вриједност је оптимална.

Већина савремених аутомобила опремљена је аутоматским клима-уређајем који својим корисницима омогућава одабир тачне вриједности температуре у возилу.

Иако је то свакако велика погодност, за многе се испоставља и као "проклетство" и доводи до дилеме – на колико је Целзијусових степени најбоље поставити температуру у возилу током путовања, односно која је оптимална температура за вожњу?

Која температура се препоручује зими у аутомобилу

Права температура у аутомобилу један је од кључних фактора који утичу на удобност возача и путника током вожње.

Стручњаци обично саветују да се систем подеси на око 20-22 степена Целзијуса, пише сајт Аутомобили.ба. Овај распон није случајан – осим што путницима нуди довољну удобност када је реч о загрејаности кабине, може додатно спречити замагљивање прозора, на пример, током кише или снежних падавина.

Захваљујући томе, путницима неће бити хладно, а возач неће имати проблема са ограниченом видљивошћу.

Температура испод 20 степени предлаже се када зими путујемо на кратку удаљеност – нпр. од куће до продавнице или на посао. Тада се већина људи не одлучује да скине јакне, па ће нам нижа температура ваздуха у возилу омогућити да избегнемо прегрејавање тела.

Важно је на то обратити пажњу посебно када путујете са децом.

Избjегавајте прегријавање унутрашњости

Грејање путничке кабине аутомобила изнад 22 степена зими може се показати неповољним због велике температурне разлике између вазудха у возилу и спољне температуре.

Такво одступање не само да може довести до болести, већ успављује возача и смањује му концентрацију у случају дужег путовања.

Битно је запамтити да постављена температура зависи и од многих других фактора, а преференције возача и путника често су најважнији критеријуми, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана