Koenigsegg Gemera је "породични" хиперспортски аутомобил са 1.700 "коња" ФОТО

Agencije
Koenigsegg Gemera је "породични" хиперспортски аутомобил са 1.700 "коња" ФОТО

Шведски произвођач ексклузивних малосеријских суперспортских аутомобила представио је свој први модел са четири сjедишта.

С обзиром да је женевски ауто-салон отказан, Коенигсег је представио нови модел онлине, а презентација је одржана на штанду овог произвођача у Женеви, без присуства новинара и публике.

Иако је нови модел задржао неке стилске елементе карактеристичне за претходне хиперспортске аутомобиле овог бренда, реч је о једном потпуно другачијем возилу у односу на оно што смо навикли да нам презентује Коенигсегг.

Гемера је први четворосед ове из компаније, а Коенигсег га назива "Мега-ГТ" аутомобилом.

Упркос дужој каросерији како би се унутра сместиле 4 особе, компромиса је мало, па су тако, рецимо, задржана специфична врата која се отварају нагоре као код Коенигсегг двоседа.

Простора за смештај 4 путника у кабини има сасвим довољно с обзиром да је међуосовинско растојање 3 метра.

Унутрашњост није потпуно спартанска, као код неких класичних суперспортских аутомобила, већ путници могу да уживају у разним благодетима, као што су мултимедијални систем са екранима и напред и позади, интернет, премијум аудио систем са 11 звучника, Аpple CarPlay опција за повезивање смартфона, трозонски клима-уређај...

Уместо класичних спољних ретровизора са огледалима, ту су две камере са којих се слике приказују на два дигитална дисплеја у предњим угловима кокпита.

Гемера добија снагу од плуг-ин хибридног погонског система од чак 1.700 коњских снага и 3.500 Nm максималног обртног момента!

Интересантно је да је у срцу система twinturbo 2.0-литарски троцилиндарски бензински мотор, коме помажу 3 електромотора. Троцилиндраш испоручује ипресивних 600 КС и 600 Nm, о преосталих 1.100 КС генеришу електрични мотори.

Перформансе овог аутомобила су такође задивљујуће. Гемера убрзава до стотке за само 1,9 секунди, а максимална брзина је преко 400 km/h.

Ако се креће само уз помоћ електромотора, ауто може да развије до 300 км/х и да пређе неких 50-ак км пре него што се потроши електрична енергија ускладиштена у погонској батерији.

Поред погона на сва 4 точка, Коенигсегг Гемера има и систем управљања на 4 точка, што аутомобилу додатно помаже да савлада кривине при великим брзинама.

Коенигсегг планира ограничену серију од 300 возила, а почетна цене износиће око милион долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана