Ко је кога копирао?

Aгенције
Ко је кога копирао?

Када два модела различитих произвођача очигледно личе један на другог, оптужбе иду на рачун оног чији је аутомобил представљен касније. Али шта ако су два возила развијана паралелно и приказана јавности готово истовремено?

Када се на тржишту појави неки нови модел аутомобила, углавном сви прво коментаришемо његов изглед, да ли нам се свиђа или не.

Након тога слиједе опаске о сличности са другим моделима који су већ присутни на тржишту.

Недавно је BMW представио нови модел, Серију 2 ActiveTourer. Осим што отвара ново поглавље у историји компаније, као први серијски BMW са предњим погоном, ActiveTourer многе је подсjетио је на сличне моделе других произвођача.

Поређење са Мерцедесом Б класе било је неминовно, између осталог и због тога што оба возила припадају класи премијум модела.

Што се тиче самог изгледа аутомобила, он највише подсjећа на посљедњу генерацију модела Kia Carens. Ако се зна да је то возило представљено још у септембру 2012, могло би се помислити да се BMW приликом дизајнирања ActiveTourerа угледао на корејског произвођача.

Међутим, BMW је концептну верзију свог MPV модела приказао готово истовремено када је нови Carens имао премијеру, на сајму аутомобила у Паризу 2012.

На основу тога, може се закључити да су два произвођача своје аутомобила развијала у истом временском периоду. Па, ко је онда од кога "позајмио" идеје за дизајн?

Чињеница је да многи савремени аутомобили међусобно веома личе. Међутим, било би неправедно одмах оптуживати било кога произвођача да шпијунира оног другог.

Један од могућих одговора зашто поједини модели из истих аутомобилских сегмената толико личе, јесте да суочени са сличним пројектним задацима, инжењери и дизајнери долази до сличних рjешења.

Интересанто је да је у су BMW и Кија и раније спомињани у сличном контескту. Тако је корејском произвођачу замjерено да његове луксузне лимузине, Quoris (К9 / К9000) и Cadenza (К7), исувише подсећају на одговарајуће BMW седане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана