Кинези ископирали Теслу

Агенције
Кинези ископирали Теслу

Након што су, са мање или више успjеха, ископирали многе моделе познатих свjетских произвођача аутомобила, било је само питање времена када ће Кинези одлучити да клонирају најлуксузнији и најнапреднији електромобил данашњице - Теслин Модел С.

Кинески специјализовани аутомобилски сајтови недавно су најавили да ће до сада непозната компанија Youxia Моторс крајем јула представити електрични супераутомобил.

Иако се спекулисало да је у питању спортски купе, испоставило се је рijеч о луксузној лимузини - Youxia X, која је инспирисана Моделом С америчког произвођача Тесла Моторс.

Визуелна сличност са оригиналом огледа се прије свега у дизајну предње маске, али има ту и стилских елемената (фарови, облик хаубе...) који су позајмљени од италијанских спортских аутомобила, попут Ферарија или Масератија.

Утицај Тесле С очигледан је када се завири у кабину - дизајн волана, инструмент табле и централне конзоле са огромним екраном мултимедијалног система прекопиран је од америчког модела.

Међутим, Кинези су увели и неке оригиналне, само њима својствене детаље.

На примјер, предња маска је претворена је у својеврстан свијетлећи дисплеј на коме се, на примјер, могу приказивати емотикони и разни симболи.

Погонски систем модела Youxia Џ састоји се од електромотора снаге 360 кс и батерија.

Као и код Тесле С у понуди је неколико сетова погонских батерија - од 40, 60 и 85 kWh.

Произвођач тврди да са батеријама од 85 kWh аутомобил има аутономију кретања од око 460 км, што је у рангу одговарајуће верзије Теслиног Модела С.

С обзиром да је снага мотора готово идентична као код стандардног Тесле С 85, кинески клон има и сличне перформансе - за убрзање од 0 до 100 км потребно му је око 5,6 с.

Youxia X можда није превише оригиналан, али је зато релативно јефтин у поређењу са оригиналом. Компанија планира да га пласира на домаће тржиште по почетној цени од 32.000 долара, док би топ верзија коштала 48.000 долара.

Поређења ради, Тесла С се у Кини продаје по цијени од око 120.000 долара.

Youxia Моторс се нада да ће производња модела Х почети 2016, док би први примерци у продајне салоне могли да стигну 2017. године. У међувремену, са нестрпљењем очекујемо коментар првог човека Тесла Моторса - Илона Маска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана