Кинез тужи Теслу због права на име бренда

Агенције
Кинез тужи Теслу због права на име бренда

Зхан Баосхенг, због кога је компанија Тесла Моторс била принуђена да одложи почетак продаје у Кини јер је заштитио права на име Тесла у тој земљи, не одустаје. У тужби коју је поднио против америчког произвођача електричних аутомобила он тражи од Тесле надокнаду од 3,85 милиона долара (2,8 милиона евра) због кршења његових права.

Баосхенг прави проблеме Тесли у Кини још од 2013. Током припрема компаније за почетак продаје на том тржишту, Кинез се огласио са тврдњом да је заштитио име и лого који је веома сличан Теслином још 2006, три године након оснивања Тесла Моторса.

Кинеске власти прихватиле су његову апликацију за заштиту права на име Тесла 2009, са правом важења од 10 година, али су 2013. одбиле захтјев за заштиту лога, послије интервенције америчке компаније.

Са друге стране, Тесла Моторс тврди да им је Баосхенг "украо" заштитни знак.

"Покренули смо више акција против њега, и кинеске власти су по том на нашој страни", изјавио је портпарол Тесла Моторса за Блумберг. Он је додао да тужба коју је подигао Баосхенг неће спречити компанију да настави са пословањем и продајом аутомобила у Кини.

Тесла је наводно покушао да се вансудски нагоди са Баосхенгом још у новембру 2012. Тада му је понуђено 50 хиљада долара како би се одрекао права на име Тесла, али је он одбио ту суму.

Кинез је одбио и другу понуду из маја 2013. која је износила 322 хиљаде долара.

Баосхенг који очигледно сматра да може много боље да уновчи то што је заштитио име Тесла у Кини, покушаће да добије правду на суду.

"Тесла Моторс сваког дана крши моја права продајући аутомобиле у Кини под тим именом", рекао је Зхан Баосхенг медијима приликом подношења тужбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана