Кинески клон модела Evoque разбеснео шефа Land Rovera

Агенције
Кинески клон модела Evoque разбеснео шефа Land Rovera

Када неко без дозволе до детаља ископира ваш модел, у чији сте развој и производњу уложиили огромна средства, а затим такво возило понуди купцима на највећем свјетском тржишту по знатно нижој цијени, природно је да ћете бити љути.

Кинески произвођачи аутомобила склони су да "клонирају" моделе познатих свјетских ауто-компанија и да таква возила под другим именом и својим амблемом продају на домаћем тржишту.

Изгледа да су у случају копирања модела Evoque претјерали што је разљутило првог човјека Land Roverа, Ралфа Спета.

Он је изјаво да кинески LandWind X7, који је имао премијеру на ауто-салону у граду Гуангжу, представља типичан примjер крађе интелектуалне својине и да ће се због тога обратити кинеским властима.

"Веома сам разочаран чињеницом да се оваква врста копирања дешава у Кини. То је недопустиво", изјавио је Спет.

"Range Rover Evoque представља интелектулану својину компаније Jaguar-Land Rover и свака 'крађа' те својине у супротности је са прописима који се примjењују широм свијета", казао је он.

Извршни дидректор Land Roverа истакао је да његова компанија увлаже велика средства у Кину кроз партнерство са произвођачем аутомобила Chery и да то што је LandWind урадио лансирањем модела X7 штети њиховим пословним интересима.

"Разговараћу са кинеским званичницима и нашим партнером у Кини како бисмо пронашли начин за рjешење овог проблема који подрива и кредибилитет Кине као државе", рекао је Ралф Спет.

Land Rover је недавно започео производњу модела Evoque у Кини.

И док оригинал у тој земљи кошта од 50.000 евра, клон LandWind X7, који ће се на тржишту појавити крајем новембра продаваће се за 17.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана