Кинески електрични модел Leapmotor Т03 краде шоу Европљанима с цијеном од 19.990 евра

Г.С.
Кинески електрични модел Leapmotor Т03 краде шоу Европљанима с цијеном од 19.990 евра

Иако има још неколико седмица до званичног представљања у Европи, електрични Leapmotor Т03 је већ откривен у изложбеном салону у Италији.

Према првим, непотврђеним информацијама, овај модел ће коштати 19.990 евра, цијена коју европски произвођачи најављују већ неко вријеме.

Предвиђен за лансирање у неколико европских земаља у септембру ове године, модел Leapmotor Т03 већ су разоткрили новинари италијанског часописа Кватроруте. Према њиховим ријечима, према првим информацијама до којих су успјели доћи, аутомобил ће се у Италији продавати по цијени од 19.990 евра.

Ова цијена, наизглед висока за возило од само 3,62 метра дужине, које је базирано на моделу произведеном за кинеско тржиште (попут Дачије Спринг), али укључује широку палету опреме попут панорамског крова, ЛЕД свјетала, електричних ретровизора, два екрана и 15-инчних алу фелги.

Наиме, италијански новинари тврде да ће се Leapmotor Т03 у почетку продавати у једној верзији опремљеној с електромотором од 95 КС и батеријом од 41,3 кWh која осигурава аутономију од око 400 км (вриједност још није одобрена у Европи). То су много конкретније бројке од Спринга, најповољнијег електричара у Европи, преноси Кликс.

Међутим, очекује се да ће се, баш као и на кинеском тржишту, модел касније продавати у варијантама с мањим батеријама и мање снажним моторима како би Стелантис спустио цијену. То ће се наравно десити ако то наметне тржиште у Европи, преноси Кликс.

Карлос Таварес, шеф Стелантис групе, најавио је још у мају да ће бренд његовог кинеског партнера Leapmotor бити дистрибуиран у Европи почевши од септембра. Модели Leapmotorа ће се у почетку продавати у Француској, Италији, Њемачкој, Холандији, Шпанији, Португалу, Белгији, Грчкој и Румунији путем дистрибутивних канала Стелантис групе.

Према наводима шефова Leapmotor  Интернатионал, први модели који ће се продавати у Европи бит ће Т03, а затим Ц10, након чега ће услиједити ново возило у свакој од наредне три године.

Заједничко улагање под називом Leapmotor Интернатионал, у којем Стелантис држи 51 посто удјела, има за циљ продати Leapmotor електрична возила ван Кине и саставити их у творницама у другим земљама. У случају Т03, монтажа модела за Европу је додијељена пољској фабрици у Тyчију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана