Кинеска фирма хоће да производи у Европи, планирају и летећи аутомобил

Срна
Кинеска фирма хоће да производи у Европи, планирају и летећи аутомобил

Кинески произвођач аутомобила XPeng планира да прави фабрику у Европи, јер би се тако ослободили таксе коју Европска унија планира да наметне на електрична возила из Кине.

Европска комисија је у октобру почела истрагу о томе да ли јефтинији кинески електрични аутомобили неправедно имају предност остварену државним субвенцијама, због чега им се вјероватно спремају и намети који би наштетили нјиховом послованју.

Брајан Гу, копредсједник компаније XPeng, рекао је да они тренутно извозе мале количине електричних возила, али да би промјена регулативе у ЕУ могла да их натјера да промијене стратегију, пренио је Ројтерс.

„Ништа није записано у камену. Морамо да видимо шта можемо да урадимо како бисмо остали конкурентни. Тренутно, улазимо на тржишта с производима које смо направили у Кини“, рекао је Гу.

„Производи се локално колико може. Међутим, уколико буде било неопходно да направимо производне или дистрибутивне ланце на неким другим подручјима како бисмо се такмичили са другима, урадићемо то“, додао је он.

ЏПенг жели да њихово међународно пословање заузме још већи дио профита. Ове године могло би да чини око 10%, у односу на прошлогодишњих 1–2%, навео је Гу.

Када говоримо о плановима бренда, вриједи истаћи да планирају да запосле још 4.000 људи ове године, али и да уложе 482 милиона долара у развој вјештачке интелигенције (АИ).

Такође, за крај године су планирали летећи аутомобил – нешто што још нико није урадио у капацитету у ком они намјеравају.





 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана