Кија потврдила производњу онкурента Голфу GTI

Агенције
Кија потврдила производњу онкурента Голфу GTI

Јужнокорејска "Кија" је са поносом представила прве обрисе свог новог спортског хечбека, који би, када се буде појавио, требало да буде опасан конкурент "Голфу GTI".

Ове скице појављују се свега недjељу дана након што је компанија званично потврдила да се припрема да произведе "Pro Sid GT" са троја врата. Сада из сjедишта компаније стижу информације да је у припреми и верзија са петоро врата модела "Sid". Уједно, "Кија" је обелоданила и прелиминарну спецификацију ових новитета.

То значи да ће и "Pro Sid" и "Sid" имати фабрички бензински агрегат са 1,6 литара запремине са директним убризгавањем, двоструким турбопуњачем и ојачаним унутрашњим компанентама.  

Овај четвороцилиндрични мотор посjедује 201 КС и обртни моменат од 365 Nm и биће повезан са стандардним шестостепеним мануелним мењачем. Снага ће се преко њега преносити на предње точкове.  

Када већ "Pro Sid GT" поредимо са "Голфом GTI", треба поменути да корејски аутомобил до стотке убрзава за 7,9 секунди, док је њемачком асу за исту брзину потребно неких 6,9 секунди и поред бројних унапређења које је "Кија" преузела у предјелу шасије и система вешања, што би требало да обезбједи већу динамичност у вожњи.  

Дизајн нових "Кијиних GT" модела није у већој мери познат, али произвођач поручује да ће оба модела имати нове предње решетке, облике фарова, као и јединствене 18-инчне точкове на којима ће се посебно истицати црвена кочиона кљешта.  

У унутрашњости ће бити "Рекаро" спортска сjедишта, док ће површине командне табле и врата бити прекривене најквалитетнијим материјалима.

 "GT" модели са потписом "Кије" производиће се у фабрици у Словачкој од маја, док се очекује да у продају уђу током љета идуће године, што знаћи да ће своје премијере највјероватније имати на Салону аутомобила у Женеви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана