Киа Соренто с новим дигиталним екраном отклања возачеве мртве углове VIDEO

Г.С.
Киа Соренто с новим дигиталним екраном отклања возачеве мртве углове VIDEO

Киа ће код новог Сорента представити технологију BVM (Blind-Spot Vieww Monitor). Овај возачев ‘други пар очију’ намијењен је унапређењу сигурности свих учесника у промету елиминисањем возачевог мртвог угла на обје стране возила.

Соренто је прва Киа у Европи, која ће добити овај напредни систем асистенције. То ће бити тек једна од многих функција које омогућава нови потпуно дигитални 12,3-инчни ‘Supervision’ екран на инструмент табли. BVM побољшава возачеву прегледност назад на обје стране возила током вожње на аутоцести и повезан је с показивачима смјера.

Видео високе резолуције се приказује на лијевој и десној страни TFT-LCD инструмент табле, када возач укључи показивач смјера и у његовом мртвом углу се скрива возило. Видео мртвог угла одмах заузима мјесто на екрану мјерача брзине или бројача пређених километара (или мјерача хибридног система код хибридних изведби Сорента), док уједно још увијек приказује тренутну брзину возила. Видео се приказује помоћу двије широкоугаоне камере високе резолуције, које се налазе у кућиштима бочних огледала. Камере омогућавају шири угао приказа од самих огледала нудећи возачу много бољи приказ возила иза њега.

Кијина BVM технологија ће бити расположива купцима Сорента у Европи као дио пакета у којем је приказ догађања око возила (Sorround View Monitor) и систем асистенције PCA за спријечавање судара приликом паркирања (Parking Collision-Avoidance Assist), као и аудио систем Bose Performance Series.

Тај пакет ће европским купцима бити расположив у возилима опремљеним с функцијом BCA (Blind –Spot Collision-Avoidance Assist). Систем BCA помаже возачима код избјегавања судара с возилима из мртвог угла, јер дјелује када препозна приближавање судара.

Потпуно дигитална инструмент табла

Кијини ‘Supervision’ дигитални мјерачи су намијењени пружању информација возачима колико је могуће јасно. Са екраном високе резолуције (1920x720 пиксела) дигитални мјерачи замјењују уобичајени мјерач брзине и бројач пређених километара са јединственим екраном који приказује изоштрени дигитални бројчаник с подацима о возилу и мотору.

Мултифункцијски екран међу мјерачима приказује навигацијска упутства 'turn-by-turn', информације аудио система, детаљније путне податке, дијагностичка упозорења, као и 'pop-up' обавјештења повезана с различитим активним технологијама и системима асистенције.(klix.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана