Кенијци направили јефтини теренац за афричка беспућа

Агенције
Кенијци направили јефтини теренац за афричка беспућа

Мало позната компанија Мобиус Моторс представила је свој други СУВ модел који је развијен за вожњу по неприступачним теренима Африке.

Овај произвођач из Кеније конструисао је модел Мобиус II на класичној шасији, на коју је постављена каросерија израђена од челика.

Возило има типичан "коцкасти" дизајн спољашњости који донекле подсjећа на легендарни Ланд Ровер Дефендер, који је деценијама господарио афричким беспућима.

Циљ је био направити робустан, издржљив и практичан теренски аутомобил за превоз људи и робе по Африци, који ће моћи да се избори са лошим путевима и екстремним временским и климатским условима који владају на овом континенту.

При томе, водило се рачуна да возило буде цијеновно што приступачније и прилагођено ниском економском стандарду већине афричких земаља.

Систем ослањања напред садржи двоструку виљушку, док се позади налазе лиснате опруге. Мобиус II снагу добија од 1.8 литарског бензинца са 133 кс (98 kW), који је упарен са петобрзинским мануелним мјењачем.

Иако је у питању возило за све терене, према подацима са сајта произвођача, Мобиус II испоручиваће се искључиво са задњим погоном.

На објављеним компјутерским рендерима види се да је дизајн унутрашњости максимално поједностављен, са најосновнијим неопходним инструментима, а уступак модерним временима огледа се у осмоинчном "touchscreen" екрану мултимедијалног система на централној конзоли.

У основној верзији није доступан ни клима-уређај, који се може наручити уз доплату, а међу додатним опцијама је и Миррорлинк систем за повезивање са мобилним уређајем возача. Основни модел такође има путничку кабину са само два сjедишта, док је задњи дио предвиђен за превоз терета.

Вјероватно најјачи адут овог возила, које је за сада представљено само кроз компјутерски генерисане слике, је његова почетна цијена која износи око 12.600 долара (10.600 евра).

Мобиус Моторс саопштио је да је већ почео да прима наруџбине за нови модел и да ће први примјерци овог возила стићи на афричке путеве у првој половини 2018.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана