Кардиан је нови Renaultov СУВ који Европљани неће моћи купити

GS
Кардиан је нови Renaultov СУВ који Европљани неће моћи купити

Renault је у своју понуду уврстио нови СУВ под називом Кардиан, но на европско тржишту се неће продавати.

Већина аутомобила, од "скромног" Минија до убитачног Porschea 911 Турбо, продају се у готово истој форми у цијелом свијету, но неки произвођачи "кроје" своје моделе према регијама у којим их продаје. На међунарнодним тржиштима, која искључују Европу и Сјеверну Америку, опште су фокусирани на буџет, што може значити да купци добијају другоразредна возила. Но, нови Renaultov СУВ из Б сегмента под називом Кардиан изгледа довољно "cool" да се носи с најбољим у Европи, али се ипак на Старом континенту неће продавати.

Прилику да га купе имаће прво купци у Јужној Америци, а након тога иде на остала међународна тржишишта. Ово је први Renaultov аутомобил који ће се производити на новој модуларној платформи, а која се може користити за све, од малих СУВ-ова до пицкупа.

Кардиан је дуг 4.119 mm, док његово међуосовинско растојање износи 2.604 mm, а то значи да је нешто мањи од европског Цаптура, но има сличну линију струга и подијељени Ц стуб. Дизајн се разликује око носа, Captur има конвенционална предња свјелта с дневним свјетлима у облику канџе око њих, док је Кардиан добио подијељена предња свјетла и већу, четвртастију предњу маску која му даје више "macho" изглед. Такође, Кардиан обећава да ће бити практичнији захваљујући великим кровним носачима који могу понијети 80 кг терета, а чак их је могуће одвојити и поставити попријеко.

Иако д‌јелује робусније и има заштите подвозја, Кардиан долази само с погоном на предње точкове. Покреће га 1,0-литарски троцилиндрични турбобензинац упарен с ДЦТ аутоматским мјењачем с дуплим квачилом, који развија 123 КС и 220 Нм обртног момента.

Унутрашњост је веома слична оној коју има Дацијин Сандеро, садржи 8-инчни инфотаинмент систем, бежични Apple CarPlay истеми одвојену дигиталну инструмент таблу. Опремљен је сигурносним системима попут праћења мртвог угла, а ту је и multi-view систем камера. На располагању је адаптивни темпомат уз систем аутоматског кочења у хитним ситуацијама, као и hill-start помоћни систем.

Производња ће започети прво у постројењу Curitiba у Бразилу, а потом и у Casablanci у Мароку, преноси Кликс

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана